środa, 18 marca 2015

Ciasteczka imbirowe

     Pomyśleć, że jeszcze do niedawna nie używałam imbiru. Teraz nie wyobrażam sobie moich kulinarnych rewolucji bez tej przyprawy. Zmiana najprawdopodobniej wynika stąd, że wcześniej miałam do czynienia tylko ze sproszkowanym imbirem i dopiero niedawno znajoma namówiła mnie na spróbowanie świeżego korzenia. Różnica jest ogromna. Obecnie korzeń imbiru jest jedną z rzeczy, których nigdy nie brakuje w mojej kuchni. Jest świetnym dodatkiem do kawy czy herbaty, nadaje się też do przyprawiania słodkości i dań wytrawnych. Poniżej przepis na ciasteczka brzydkie ale dobre, przepis pochodzi z... jednej z aplikacji na Androida, oczywiście nieco go zmodyfikowałam. Ciasteczka robi się błyskawicznie, nie trzeba ich rozwałkowywać i wykrawać- ciasto na blaszkę nakłada się łyżką. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przechowywać je po upieczeniu w szczelnym pojemniku. Po prostu idealne ciasteczka "awaryjne", gdy dzwoni teściowa, że przyjedzie za pół godziny ;)


Składniki na ok. 20-25 ciasteczek:

  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku wyciśniętego ze startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100g masła
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki gęstej śmietany

Mieszamy ze sobą suche składniki. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Łyżką nakładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.



sobota, 14 marca 2015

Różane ciasto ucierane z żurawiną

     Od dziś to ciasto zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych. Przepis pochodzi z "Kulinarnych hitów", które kupiłam tylko po to, aby mieć coś do czytania podczas oczekiwania na pociąg. Okazało się jednak, że jest tam mnóstwo fajnych przepisów i mam zajęcie na dłużej. Ciasto ucierane zna chyba każdy, dlatego pokazuję na blogu wersję urozmaiconą przeze mnie. Dzika róża nie jest wyczuwalna, ale podkreśla smak suszonej żurawiny. Do tego idealnie pasuje kwaskowy lukier cytrynowy. W przepisie nie ma mleka, surowe ciasto jest gęste, dość ciężko je rozsmarować, ale za to po upieczeniu wszystko wynagradza. Przepis na domowy cukier różany znajdziecie TUTAJ. Do dzieła!

Przepis na małą blaszkę, 28x9cm mierząc po dnie formy:

Składniki:
  • 120g masła
  • 4 łyżki cukru różanego
  • 3 duże jajka
  • 340g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta kardamonu

Dodatkowo:
  • 10dkg suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Żurawinę obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta w garnuszku podgrzewamy sok z cytryny, dodajemy puder i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gorącym lukrem polewamy gorące ciasto, studzimy. Smacznego ☺


Uprzedzając pytania, skąd wziąć cukier różany- nie wiem, ja robię go sama. Płatki dzikiej róży ucieram z cukrem i suszę je na słońcu. Później przesypuję mieszankę do słoika i gotowe.


niedziela, 8 marca 2015

Babeczki banoffee

     Z okazji dnia kobiet... upiekłam sobie babeczki. Początkowo miało być klasyczne banoffee, ale poniosła mnie fantazja i wymyśliłam sobie takie małe cudeńka. Przepis na kruche ciasto miałam zapisany w moim magicznym zeszycie z różnymi smakołykami. Cała reszta to radosna twórczość własna. Unikam używania gotowych mas, kremów itd, dlatego też sos karmelowy zrobiłam sama. A żeby nie było zbyt słodko i mdło, zrobiłam karmel solony.



Przepis na ok. 20 babeczek banoffee z bitą śmietaną i solonym karmelem:

Kruche ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 jajka
  • 40ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
Sos karmelowy:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła

Bita śmietana:
  • 400g śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy

Dodatkowo:
  • kakao/czekolada/polewa czekoladowa
  • 2 banany

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką i wykroić babeczki. Można użyć foremek. Ja nie mam aż tylu, dlatego wykroiłam kółka a następnie zrobiłam ozdobne brzegi z resztek ciasta. Piec ok.20-25 minut w 180 stopniach. W garnku na średnim ogniu roztopić cukier (nie mieszać, w razie konieczności potrząsnąć garnkiem). Gdy cukier uzyska złoty kolor, dodać masło i wlać mleko- należy uważać, bo masa zacznie mocno bulgotać. Dodać dużą szczyptę soli. Po połączeniu składników garnek ochłodzić w zimnej wodzie, w przeciwnym razie karmel zostawiony w gorącym garnku może się przypalić. Wystudzoną masę nałożyć na dno babeczek, na to ułożyć plasterki banana. Ubić śmietanę z fixem i cukrem. Bitą śmietanę nałożyć na babeczki, gdy będą całkowicie wystudzone. Udekorować według uznania czekoladą, kakao, plasterkami banana.


sobota, 7 marca 2015

Rogaliki drożdżowe


     Lubię korzystać z tego przepisu. Ciasto ładnie i szybko wyrasta, rogaliki dobrze się zwijają, mają chrupiącą skórkę, są niesamowicie aromatyczne dzięki dodanym przyprawom. Byłyby idealne na podwieczorek, ale obawiam się, że znikną w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze przed południem...  Ktoś się skusi? ☺

Przepis na 32 małe rogaliki:

Składniki:
  • 500g mąki
  • 30g drożdży
  • 1łyżka cukru
  • 200ml mleka
  • 100g masła
  • 2 łyżki rumu lub innego alkoholu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • nadzienie
  • śmietanka (niekoniecznie)
  • cukier puder

Odstawić do wyrośnięcia zaczyn z odrobiny mąki, cukru, drożdży i letniego mleka. Dodać resztę mąki, miękkie masło, alkohol, sól, skórkę, kardamon i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Następnie podzielić ciasto na cztery części, każdą rozwałkować na kształt koła i wykroić osiem trójkątów. Blisko podstaw nałożyć nadzienie, zwinąć i uformować rogaliki. Po wyrośnięciu można posmarować śmietanką. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pudrem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...