piątek, 7 sierpnia 2015

Ciasto kruche z jabłkami i bezą

     Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. Do wszelkich jabłeczników i szarlotek moim zdaniem najlepiej nadaje się szara reneta, ale na tą trzeba jeszcze trochę poczekać. Użyte przeze mnie owoce były wyjątkowo drobne i soczyste, stąd rozgotowałam je ze skórką a następnie przetarłam przez sito. Tak powstały mus zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku. Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;)


Składniki:

kruchy spód:
  • 225g mąki
  • 4 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła

masa jabłkowa:
  •  1-1,5 kg soczystych jabłek
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • gałązka mięty
  • cukier

beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200g drobnego cukru do wypieków

Jabłka kroimy na ćwiartki, dodajemy miętę i gotujemy aż zmiękną. Przecieramy przez sito. W razie potrzeby słodzimy. Do gotującego się musu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Gotujemy 3 minuty. Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie wylepiamy nim spód blaszki, nakłuwamy kilkukrotnie i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na upieczony spód wykładamy masę jabłkową a na nią pianę z białek. Pieczemy 15 minut w 160 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i włączamy termoobieg. Bezę suszymy jeszcze 45 minut.




2 komentarze :

  1. Jejku, jakie apetyczne ciasto! Beza wyszła "wysoka", dostatnia. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jakie apetyczne ciasto! Beza wyszła "wysoka", dostatnia. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...