czwartek, 23 lipca 2015

Syrop miętowy

     Myślę, że podczas trzydziestostopniowych upałów nie tylko ja marzę o chłodnym prysznicu i czymś orzeźwiającym do picia. Syrop, na który podaję dziś przepis można dodawać do wody mineralnej a nadmiar zapasteryzować. Później można go wykorzystać jako dodatek do herbaty czy do ciast.


Składniki:

  • 1l wody
  • 1kg cukru
  • 1 cytryna
  • 2 garści mięty

Wodę i cukier zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miętę i odstawiamy pod przykryciem do następnego dnia. Na drugi dzień dodajemy sok z cytryny, przelewamy syrop przez sitko. Doprowadzamy do wrzenia i rozlewamy do butelek lub słoików. W razie potrzeby nasz syrop można zapasteryzować.


6 komentarzy :

  1. Mmmm, wygląda pysznie. Ostatnio bardzo polubiłam miętę, więc chyba się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięta z cytryną to mój numer jeden :) warto spróbować!

      Usuń
  2. Ja także skuszę się na taki syrop, bo mięta sobie rośnie w ogródku:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już ostatni dzwonek, bo mięta lada dzień zacznie kwitnąć :)

      Usuń
  3. Robię w upalne dni napoje chłodzące z dodatkiem mięty,limonki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięta i limonka są wręcz idealne na upały! Choć przyznaję, że limonkę rzadko używam do napojów.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...