Lemon curd jest dość znanym deserem nadającym się także jako dodatek do tortów, kremów, babeczek, ciast, wypełniania tart. Do przyrządzenia tego kremu na bazie jajek i masła nadają się również inne owoce. Ja wykorzystałam truskawki. Połączenie z delikatną kaszą manną smakuje naprawdę dobrze.
Składniki na 2 pucharki:
Warstwa biała:
- 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej
- 300ml mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Warstwa truskawkowa:
- 200g truskawek
- 1 łyżka cukru
- 1 duże jajko
- 5 listków mięty
- 50g masła
Do gorącego mleka dodajemy kaszę i gotujemy 3 minuty. Słodzimy do smaku i odstawiamy. Truskawki blendujemy z cukrem i miętą. Podgrzewamy na wolnym ogniu i dodajemy masło. Łączymy przy pomocy trzepaczki. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy roztrzepane jajko i energicznie mieszamy. Gdy po paru minutach truskawkowy curd zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia. Przekładamy obie masy do pucharków według uznania- ja ułożyłam je warstwami. Deser smakuje dobrze na ciepło i na zimno.
Wspaniały deser!!! Wygląda bardzo, bardzo apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:))
Truskawkowy curd zaskoczył mnie smakiem. Jest bardzo smaczny. Dziękuję za wizytę ;)
Usuń