czwartek, 30 lipca 2015

Konfitura ucierana z płatków róż

     Właśnie teraz jest odpowiedni moment, żeby zrobić sobie chociaż jeden słoiczek cudownej różowej konfitury z płatków róż. Największym problemem może okazać się znalezienie odpowiedniego miejsca na zbiór. Gdy znajdziemy już kwitnący krzak, zbieranie płatków wcale nie jest takie trudne. Powiedziałabym nawet, że jest bardzo przyjemne i.. pachnące! Konfitura będzie idealnym dodatkiem do pączków, herbaty czy innych pyszności. Niewątpliwą zaletą róży jest to, że po zbieraniu płatków z powodzeniem można wykorzystać jeszcze owoce. Dzika róża, z której przygotowałam konfiturę, kwitnie od czerwca do września- rozejrzyjcie się po okolicy, z pewnością uda Wam się wypatrzeć piękne, różowe kwiaty.


Składniki:

  • 150g płatków róż
  • 300g cukru
  • sok z jednej cytryny

Płatki rozkładamy na kawałku materiału na dwie godziny, żeby zdążyły uciec z nich wszystkie stworzonka. Z płatków można poobrywać białe końcówki, choć nie jest to konieczne (nadają lekkiej goryczki). Płatki ucieramy z cukrem najlepiej w makutrze. Można zrobić to przy pomocy blendera, jednak wtedy mogą pozostać wyczuwalne kryształki cukru. Gdy uzyskamy gładką konfiturę, dodajemy sok z cytryny i przekładamy do słoików. Pasteryzacja nie jest konieczna ze względu na dużą zawartość cukru. Proporcje składników podałam orientacyjnie, najlepiej konfiturę po prostu.. podjadać! ;)

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...