niedziela, 30 sierpnia 2015

Suszone pomidory w oleju

     Jak dla mnie, przewaga domowych suszonych pomidorów w oleju nad tymi ze sklepu polega głownie na tym, że w pierwszym przypadku mogę dowolnie dobrać przyprawy w zależności od ich późniejszego przeznaczenia. Do suszenia najbardziej nadaje się odmiana lima. Pomidory suszyłam w suszarce do grzybów dobrych parę godzin, choć można to także zrobić w piekarniku. Najbardziej oczywistą i zarazem moją ulubioną kombinacją są pomidory z czosnkiem i bazylią. Na nią też przepis poniżej.


Składniki:

  • 2kg pomidorów lima
  • ok. 300ml oleju
  • ząbki czosnku
  • suszona bazylia

Pomidory przekrawamy wzdłuż na połówki, układamy w suszarce. Pomidory po wysuszeniu muszą być elastyczne, nie mogą być twarde i łamliwe. Do wyparzonych słoików wrzucamy po jednym ząbku czosnku i wsypujemy po pół łyżeczki suszonej bazylii. Układamy na to wystudzone pomidory do 3/4 wysokości słoika. Zalewamy gorącym olejem i zakręcamy. Gotowe!


Warzywa psiankowate 2015

7 komentarzy :

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić u siebie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie dołączam do akcji, przepis dodany!

      Usuń
  3. Fajny przepis. Nie ma jak domowe przetwory

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, nie ma jak swoje skarby w spiżarni :)

      Usuń
  4. Nie ma jak domowe przetwory. Smaczne pomidorki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100%. Szkoda tylko, że tak bardzo się kurczą i po wysuszeniu jest ich tak mało ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...