Urocze ciasteczka, które spodobają się nie tylko dzieciom. Są dość czasochłonne i wymagają cierpliwości, jednak efekt końcowy wszystko wynagradza. Zamiast masy budyniowej użyłam do wypełnienia grzybków serka kremowego połączonego z mlecznym wafelkiem. Wyszło pysznie!
Składniki na 10 grzybków:
Ciasto:
- 190g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100g masła
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Krem:
- 200g serka kremowego
- 1 wafelek Lusette mleczny
- 50g śmietanki
Ponadto:
- polewa czekoladowa
- odrobina mleka lub białka
- łyżeczka maku
- tłuszcz do smarowania foremek
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy jednakową ilość kółek w dwóch rozmiarach, z których powstaną kapelusze (większe kółka) oraz ich spody (mniejsze). Z pozostałego ciasta lepimy wałeczki, których jeden z końców smarujemy mlekiem lub białkiem i posypujemy makiem- to będą nóżki. W mniejszych okręgach wycinamy małe otwory, aby umieścić w nich wałeczki. Większe okręgi umieszczamy na wysmarowanej tłuszczem zewnętrznej stronie foremek do babeczek. Wszystkie "części" widoczne są na zdjęciu poniżej.
Wszystko pieczemy 10-12 minut w 180-200 stopniach. Serek łączymy z pokruszonym wafelkiem i śmietanką. Wystudzone kapelusze wypełniamy kremem, zakrywamy mniejszymi kółkami a w otworze umieszczamy nóżkę.
Gotowe grzybki dekorujemy wg uznania, ja użyłam polewy z czekolady mlecznej.
Jakie urocze te Twoje grzybki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńSą piękne :) Fakt, trochę czasochłonne, ale masz rację - efekt końcowy wynagradza wszystko. Jeszcze tylko ciasto "zielony mech" do tego i w ogóle mamy świetną, kreatywną przekąskę :) Może na jakieś tematyczne przyjęcie leśne by się nadała :)
OdpowiedzUsuńTo byłaby kompozycja idealna!
Usuńa jaki serek Pani dodała do kremu?
OdpowiedzUsuń"Mój ulubiony" :)
Usuń