niedziela, 26 lutego 2017

Ciastka grzybki

Urocze ciasteczka, które spodobają się nie tylko dzieciom. Są dość czasochłonne i wymagają cierpliwości, jednak efekt końcowy wszystko wynagradza. Zamiast masy budyniowej użyłam do wypełnienia grzybków serka kremowego połączonego z mlecznym wafelkiem. Wyszło pysznie!


Składniki na 10 grzybków:


Ciasto:
  • 190g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Krem:

Ponadto:
  • polewa czekoladowa
  • odrobina mleka lub białka
  • łyżeczka maku
  • tłuszcz do smarowania foremek

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy jednakową ilość kółek w dwóch rozmiarach, z których powstaną kapelusze (większe kółka) oraz ich spody (mniejsze). Z pozostałego ciasta lepimy wałeczki, których jeden z końców smarujemy mlekiem lub białkiem i posypujemy makiem- to będą nóżki. W mniejszych okręgach wycinamy małe otwory, aby umieścić w nich wałeczki. Większe okręgi umieszczamy na wysmarowanej tłuszczem zewnętrznej stronie foremek do babeczek. Wszystkie "części" widoczne są na zdjęciu poniżej.


Wszystko pieczemy 10-12 minut w 180-200 stopniach. Serek łączymy z pokruszonym wafelkiem i śmietanką. Wystudzone kapelusze wypełniamy kremem, zakrywamy mniejszymi kółkami a w otworze umieszczamy nóżkę.




Gotowe grzybki dekorujemy wg uznania, ja użyłam polewy z czekolady mlecznej.




4 komentarze :

  1. Jakie urocze te Twoje grzybki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są piękne :) Fakt, trochę czasochłonne, ale masz rację - efekt końcowy wynagradza wszystko. Jeszcze tylko ciasto "zielony mech" do tego i w ogóle mamy świetną, kreatywną przekąskę :) Może na jakieś tematyczne przyjęcie leśne by się nadała :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...