niedziela, 26 lutego 2017

Lodowy torcik czekoladowy

Torcik czekoladowy na bezowym spodzie z dodatkiem wafelków o smaku cappuccino- w domu deser dostał trzy razy "tak". Wafelki i słodki spód idealnie współgrają z niezbyt słodką warstwą lodową. Eksperyment zdecydowanie powtórzę!


Składniki na małą tortownicę 22cm:

Beza szwajcarska:

  • 2 białka
  • 120g drobnego cukru

Warstwa lodowa:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200ml śmietanki
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru

Dekoracja:

  • 2 wafelki Lusette cappuccino
  • 10g masła
  • czekolada lub polewa czekoladowa

Rozpoczynamy od przygotowania bezy. Białka ubijamy na sztywno w misce ustawionej nad naczyniem z gotującą się wodą. Stopniowo dodajemy cukier. Temperatura piany powinna wynosić ok. 60 stopni. Z połowy masy pieczemy spód do naszego tortu, natomiast z drugiej części robimy dowolnego kształtu beziki do dekoracji. Czas pieczenia- 60 minut, temperatura 110 stopni. Jeden pokruszony wafelek Lusette łączymy z miękkim masłem. Za pomocą foremki do ciasteczek z masy robimy serduszka, najlepiej na papierze do pieczenia. Wkładamy je do zamrażarki. Ubijamy na sztywno białka przeznaczone do warstwy lodowej, dodajemy cukier. Oddzielnie ubijamy śmietankę. Łączymy razem bitą śmietanę, pianę z białek, żółtka i kakao. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na spód bezowy. Dekorujemy tort serduszkami, pokrojonym wafelkiem i bezikami. Polewamy roztopioną czekoladą lub polewą. Mrozimy co najmniej 4-5 godzin.



2 komentarze :

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był pyszny. Zniknął w mgnieniu oka. Uwielbiamy domowe lody czekoldaowe <3

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...