sobota, 16 lipca 2016

Bulgur z warzywami

Kasza bulgur z vermicelli z warzywami smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Na obiad podaję ją z kurczakiem, natomiast na zimno świetnie sprawdza się jako przekąska w pracy czy na uczelni. Ze względu na problemy natury ortodontycznej nawet w wersji na zimno warzywa najpierw gotuję chwilkę na parze, by lekko zmiękły. Nie podaję proporcji, ponieważ nie jest trudno dobrać ilość poszczególnych składników w zależności od ilości osób i ich  apetytu :)


Składniki:

  • ugotowana kasza bulgur (użyłam kaszy bulgur z vermicelli)
  • pomidory
  • cukinia
  • kolorowa papryka
  • sól
  • świeży tymianek

Paprykę kroimy w słupki. Chwilkę obgotowujemy na parze. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy je do ugotowanej kaszy. Pomidory kroimy w kostkę. Danie doprawiamy świeżym tymiankiem i solą. Składniki mieszamy ze sobą lub układamy w warstwy. Smacznego!


http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html

Przepis zgłaszam do konkursu na blogu Tradycyjna Kuchnia


10 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. W dodatku nadaje się na każdy posiłek- od śniadania na kolacji kończąc :)

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł, pierwszy raz widzę coś takiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bulgur z vermicelli odkryłam niedawno i od razu wiedziałam, że zagości w mojej kuchni na dłużej :)

      Usuń
  3. Swietny pomysł! Ja też zajadam sie bulgurem z wermicelli. Taka mieszanka jest ciekawsza w smaku niz sam bulgur ( kasza podobna do kuskus tylko grubsza) Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że samego bulguru nie próbowałam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...