Torcik czekoladowy na bezowym spodzie z dodatkiem wafelków o smaku cappuccino- w domu deser dostał trzy razy "tak". Wafelki i słodki spód idealnie współgrają z niezbyt słodką warstwą lodową. Eksperyment zdecydowanie powtórzę!
Składniki na małą tortownicę 22cm:
Beza szwajcarska:
- 2 białka
- 120g drobnego cukru
Warstwa lodowa:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200ml śmietanki
- łyżka kakao
- 2 łyżki cukru
Dekoracja:
- 2 wafelki Lusette cappuccino
- 10g masła
- czekolada lub polewa czekoladowa
Rozpoczynamy od przygotowania bezy. Białka ubijamy na sztywno w misce ustawionej nad naczyniem z gotującą się wodą. Stopniowo dodajemy cukier. Temperatura piany powinna wynosić ok. 60 stopni. Z połowy masy pieczemy spód do naszego tortu, natomiast z drugiej części robimy dowolnego kształtu beziki do dekoracji. Czas pieczenia- 60 minut, temperatura 110 stopni. Jeden pokruszony wafelek Lusette łączymy z miękkim masłem. Za pomocą foremki do ciasteczek z masy robimy serduszka, najlepiej na papierze do pieczenia. Wkładamy je do zamrażarki. Ubijamy na sztywno białka przeznaczone do warstwy lodowej, dodajemy cukier. Oddzielnie ubijamy śmietankę. Łączymy razem bitą śmietanę, pianę z białek, żółtka i kakao. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na spód bezowy. Dekorujemy tort serduszkami, pokrojonym wafelkiem i bezikami. Polewamy roztopioną czekoladą lub polewą. Mrozimy co najmniej 4-5 godzin.
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBył pyszny. Zniknął w mgnieniu oka. Uwielbiamy domowe lody czekoldaowe <3
Usuń