sobota, 30 kwietnia 2016

Tarta z rabarbarem i bezą włoską

Ciasto jest po prostu rewelacyjne w smaku i przygotowuje się je błyskawicznie. Bardzo kruchy spód wypełniony kwaskowym, chrupiącym rabarbarem dopełnia wyśmienita, lekko zapieczona beza włoska. To właśnie ta ostatnia nadaje charakteru wypiekowi. Jest gęsta i słodka, właściwie przypomina bardziej krem niż bezę.



Składniki:

Ciasto:
  • 200g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125g margaryny

Nadzienie:
  • rabarbar, użyłam cztery młode łodygi
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka bułki tartej

Beza:
  • 2 białka
  • 3 łyżki wody
  • 130g cukru

Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar na centymetrowe kawałki. Łączymy go z mąką ziemniaczaną. Teraz przejdziemy do wykonania bezy. Filozofia w tym, by jednocześnie gotować syrop do nitki i ubijać białka na sztywno. Co do syropu, to spokojnie poradziłam sobie bez termometru cukierniczego. W garnuszku na średnim ogniu przygotowujemy gęsty syrop z cukru i wody. W tym samym czasie ubijamy białka. Gdy będą już ubite na sztywno, cienkim strumieniem dodajemy do nich gorący syrop cukrowy (prosto z palnika), dalej miksując na najwyższych obrotach. Po wlaniu całego syropu, bezę miksujemy jeszcze około 7 minut. Na gorący spód wysypujemy równomiernie łyżeczkę bułki tartej, na to dajemy rabarbar obtoczony w mące i nakładamy bezę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na najwyższą temperaturę do zarumienienia. Najlepiej obserwować ciasto przez szybkę, bo przypalona beza będzie gorzka. Dzięki takiemu zapiekaniu rabarbar nie rozgotuje się a będzie wciąż lekko chrupiący.

13 komentarzy :

  1. Z bezy włoskiej mozna wyczarowac cuda. Oto dowód. Świetny pomysł. Gratulacje
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moja pierwsza próba jej zrobienia i tym samym beza francuska nie jest już moją ulubioną ;) myślę, że w związku z tym na inne cuda też przyjdzie pora.

      Usuń
  2. Pięknie wygląda. Kiedy już u nas pojawi się rabarbar to wypróbuję. PS Nie ma nic gorszego niż rozgotowany rabarbar ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jednym wyjątkiem- dżemem, który zawsze będzie choć trochę rozgotowany :)

      Usuń
  3. Cudowna tarta, uwielbiam rabarbar :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna tarta, uwielbiam rabarbar :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z zasady nie piekę ciast, co najwyżej babkę. Ale ten opis wydał mi się prosty i zdjęcie takie apetyczne. W poniedziałek spróbowałam upiec co cudo. Dziś powtarzam ten wyczyn. REWELACJA. Zakochałam się w tym przepisie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i dziękuję za tak miłe słowa. Zapraszam na bloga po inne przepisy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...