Domowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko się robi i wykorzystuje się całe ciasto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania poniżej.
Przepis na 64 paszteciki:
Ciasto:
- 1kg mąki
- 60g drożdży
- 1łyżka cukru
- 400ml mleka
- 200g margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki
- śmietanka
Nadzienie:
- łyżka masła
- 900g mrożonego szpinaku
- sól
- pieprz
- oregano
- 3 duże ząbki czosnku
- łyżka gęstej śmietany
Farsz: szpinak rozmrażamy w garnku z dodatkiem masła. Należy go dobrze
odparować. Dodajemy śmietanę i doprawiamy według uznania- powyżej
podałam przyprawy użyte przeze mnie. Szpinak musi być solidnie
doprawiony!
Łączymy w kubku drożdże, mleko, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z mąki, miękkiej margaryny, soli, czarnuszki i wyrośniętych drożdży wyrabiamy gładkie ciasto, dzielimy na cztery części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie każdą z części dzielimy na pół, każdą połówkę wałkujemy na kształt koła. Dzielimy jak tort na osiem trójkątów- schemat poniżej. U podstawy nakładamy łyżeczkę farszu, zwijamy w kierunku wierzchołka. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Smarujemy rogaliki śmietanką, pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Nigdy nie robiłam takich pasztecików-warto spróbować-wyglądają smacznie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak najbardziej warto. Warto również pokombinować z różnymi farszami, u mnie ze względu na potrzebną dużą ilość padło na szpinak, który wystarczyło wrzucić do garnka i wsypać garść przypraw :)
UsuńMmm... Uwielbiam paszteciki :-) Szczególnie z ciasta drożdżowego :-)
OdpowiedzUsuńW takim razie witam w klubie :)
Usuń100 lat nie jadłam pasztecików i żałuję;)
OdpowiedzUsuńMoże nadrobisz to w najbliższym czasie? ;)
UsuńTwoje paszteciki wyglądają zachwycająco! Nigdy nie widziałam tak pięknych zdobień z ciasta ! I smakują na pewno wybornie!
OdpowiedzUsuńSmakują a właściwie smakowały gościom ;) myślę, że od tej pory nie będę robiła zwykłych rogalików- zdobienia robi się w kilka sekund a efekt wizualny jest całkiem przyzwoity :)
Usuńsalt likit
OdpowiedzUsuńsalt likit
dr mood likit
big boss likit
dl likit
dark likit
Z3TSAH