niedziela, 18 września 2016

Cynamonowe drożdżówki ze śliwkami

Wrzesień to taki miesiąc, kiedy nie ma żadnego usprawiedliwienia dla nieupieczenia choć jednego ciasta bądź mniejszych słodkości ze śliwkami. Po prostu jest to obowiązkowe i już. Na straganach wybór śliwek jest ogromny, trzeba z tego korzystać póki można. Swoje drożdżówki wzbogaciłam o nutę cynamonową. Świetnie smakują, zwłaszcza z dużą ilością owoców. Wierzch posypałam kruszonką. Ktoś się skusi?

 

Składniki na 5 dużych drożdżówek: 

Ciasto:
  • 450g mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
  • 12 g drożdży
  • pół szklanki cukru
    1 jajko
    1 żółtko
  • 60g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
  •  śliwki
  • śmietanka do posmarowania bułeczek

Kruszonka:
  •  25g masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
 Z letniego mleka, łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez 10 minut gładkie ciasto. Ciasto jest klejące, dlatego najlepiej wyrabiać je mikserem. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie dzielimy 5 części, formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bułeczki i wciskamy w nie delikatnie połówki śliwek. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. W tym czasie z podanych składników wyrabiamy kruszonkę. Powinna przypominać wilgotny piasek. Drożdżówki smarujemy śmietanką, posypujemy kruszonką i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

 

4 komentarze :

  1. Nie oparłabym się takim drożdżówom:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszności :) Będzie trzeba wygospodarować trochę czasu na ich przygotowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone śliwki sprawdzą się doskonale ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...