niedziela, 31 stycznia 2016

Panna cotta waniliowa

     Zdjęcie może nie zachęca do wypróbowania przepisu, ale nie zdążyłam pstryknąć innego. Obawiałam się, że ze szklanek czy plastikowych pojemników ciężko będzie wyjąć panna cottę, dlatego przygotowałam ją w silikonowych foremkach. Wanilia sprawia, że deser ten dobrze smakuje bez żadnych dodatków, choć następnym razem wypróbuję połączenie z sosem truskawkowym. Tym razem po prostu panna cotta zniknęła, zanim zabrałam się za jego przygotowanie..


Składniki z których wyszło mi 10 mini deserków:

  • 250ml śmietanki
  • 250ml mleka
  • 80g cukru
  • laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka białego wina

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wanilię przekrawamy, ziarenka dodajemy do mleka, śmietanki i cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zdjęciu z ogania dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, by nie było grudek. Na koniec wlewamy alkohol. Rozlewamy do szklanek/foremek. Po stężeniu deser przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce. Najlepszy jest dobrze schłodzony. Smacznego!

4 komentarze :

  1. W tych foremkach pana cotta wygląda pięknie i z pewnością dobrze smakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremki dostałam od siostry- są świetne, idealnie trafiła w mój gust :)

      Usuń
  2. Jeszcze takiego deseru nie robiłam.Dziękuję za przepis,mam nadzieję,że tak smakuje,jak cudnie wygląda:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie smakowała bardzo, mogę z czystym sumieniem polecić :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...