sobota, 14 lutego 2015

Leśny mech

     Ispanaklı Kek- taka jest oryginalna nazwa popularnego u nas ostatnio "Leśnego mchu". Ciasto to jest jednym z tradycyjnych tureckich wypieków. Nie jest ono trudne do przygotowania, nie potrzeba także do niego wyszukanych składników. Zielony kolor to zasługa szpinaku, ale wbrew pozorom, ciasto nie jest wytrawne. Dobrze smakuje z ziarenkami granatu, lecz zmodyfikowałam nieco przepis i blaty posmarowałam galaretką porzeczkową, taką z cukrem żelującym, robioną latem- z galaretką z torebki raczej nie osiągnęłabym zadowalającego efektu. Porzeczka okazała się strzałem w dziesiątkę. Ciasto najlepiej smakowało w dniu zrobienia, na drugi dzień szpinak był wyczuwalny. Wypiek powtórzę tylko jeśli będę chciała zaskoczyć gości niecodziennym kolorem ciasta. Zniknęło ono dość szybko z tortownicy, ale wraz z resztą domowników uznaliśmy, że są lepsze słodkości.

 
Składniki na tortownicę 26cm:

Ciasto:
  • 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
  • 200ml śmietany 30-36%
  • 250g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru (do kremu) 
  • owoce do ozdoby 

Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku, resztę wody odcisnąć w rękach. W misce utrzeć mikserem jajka z cukrem, wlać olej dalej miksując, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać odsączony szpinak i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach do suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch, pokruszyć na mniejsze kawałki. W misce ubić śmietanę, dodać cukier puder i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na placek, na wierzch wysypać pokruszone ciasto i owoce. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2h.


Jak już pisałam na początku, nie dekorowałam ciasta owocami, lecz smarowałam blaty galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto miało być jednocześnie tortem, stąd przekroiłam je na pół i brzegi także posmarowałam kremem, co widać na pierwszym zdjęciu.

4 komentarze :

  1. To ciasto , przez krotki okres było bardzo popularne u mnie w pracy , ale podobnie jak u ciebie orzeczono , ze sa lepsze slodkosci , za to wyglad oryginalny .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że jednak są osoby, które mają o tym wypieku podobne zdanie :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...