piątek, 27 lutego 2015

Ciasto z maślanką

     Ciasto z maślanką, podobnie jak prezentowany ostatnio piernik z pomarańczami i kawałkami czekolady, robi się błyskawicznie- w skrócie: wrzuć wszystko do miski, wymieszaj, wylej na blachę i upiecz. Nieco urozmaiciłam przepis podstawowy- oprócz owoców (gruszki) i kruszonki, do połowy ciasta dodałam kakao. 


Przepis na blaszkę 37x11 cm mierząc po dnie formy:

Ciasto:

  • 2 szklanki + 1 czubata łyżka mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżka kakao

Kruszonka:
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny

Dodatkowo:

  • owoce 

Ubić jajka z cukrem, stopniowo dodając 2 szklanki mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, maślankę, olej. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Ciasto jasne i ciemne wyłożyć na blachę- można je wykładać na przemian, można najpierw jedno, potem drugie Na to wyłożyć owoce. Z podanych składników wyrobić kruszonkę, wysypać ją na warstwę owoców. Piec ok. godzinę w 180 stopniach.


4 komentarze :

  1. Bardzo ciekawe przepisy , na pewno skorzystam.
    dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z początku miał to być blog o rękodziele, ale ostatnio odkryłam nową pasję, więc zapraszam po kolejne przepisy :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Większym atutem niż wygląd jest prostota wykonania :) pozdrawiam również :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...