Ciasto z maślanką, podobnie jak prezentowany ostatnio piernik z pomarańczami i kawałkami czekolady, robi się błyskawicznie- w skrócie: wrzuć wszystko do miski, wymieszaj, wylej na blachę i upiecz. Nieco urozmaiciłam przepis podstawowy- oprócz owoców (gruszki) i kruszonki, do połowy ciasta dodałam kakao.
Przepis na blaszkę 37x11 cm mierząc po dnie formy:
Ciasto:
- 2 szklanki + 1 czubata łyżka mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 0,5 szklanki oleju
- 1 czubata łyżka kakao
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki margaryny
Dodatkowo:
- owoce
Ubić jajka z cukrem, stopniowo dodając 2 szklanki mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, maślankę, olej. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Ciasto jasne i ciemne wyłożyć na blachę- można je wykładać na przemian, można najpierw jedno, potem drugie Na to wyłożyć owoce. Z podanych składników wyrobić kruszonkę, wysypać ją na warstwę owoców. Piec ok. godzinę w 180 stopniach.
Bardzo ciekawe przepisy , na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńdziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Pozdrawiam
Z początku miał to być blog o rękodziele, ale ostatnio odkryłam nową pasję, więc zapraszam po kolejne przepisy :)
UsuńSmakowicie wygląda :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWiększym atutem niż wygląd jest prostota wykonania :) pozdrawiam również :)
Usuń