Przepis jest banalnie prosty, potrzebne są:
- 200g kwaśnej śmietany
- 2,5 szklanki mąki
- kostka margaryny
Wszystko należy zagnieść, włożyć do lodówki na jakieś pół godziny, reszta to radosna twórczość własna. Ja tym razem do ciasta dodałam cukier migdałowy. Ciasteczka wycinałam radełkiem z chirurgiczną wręcz precyzją...
Całość smarowałam białkiem i posypywałam grubym cukrem do dekoracji wypieków, który nie topi się i nie zmienia barwy podczas pieczenia:
Artystyczny nieład po 25 minutach pieczenia w 180 stopniach wyglądał dość smakowicie:
Przepis wymyślił zapewne jakiś geniusz. Ciasteczka robi się błyskawicznie, chwilkę zajmuje jedynie chłodzenie i pieczenie. Dodatkowym plusem jest spore pole do popisu: z ciasta można uformować rogaliki, przekładane ciasteczka, nadziewane rurki, można dodać ulubione dodatki: kakao, aromaty, posypać kokosem, orzechami..
♦♦♦
Przepis na ciasto interesujący, już przepisałam, dziękuję za odwiedziny na moim blogu i życzę Szczęśliwego Nowego Roku.
OdpowiedzUsuńDziękuję, przepis bardzo prosty a możliwości wiele-warto go wypróbować :)
UsuńŁadne te ciasteczka :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję. Na początku wszyscy myśleli, że są kupione w sklepie. Dopiero gdy zapytałam, czemu nikt nie je moich ciasteczek, zaczęły znikać w mgnieniu oka :)
UsuńLubię takie ciasto co się szybko robi:) Te ciasteczka tak się zapowiadają na szybkie w robieniu i pyszne w jedzeniu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałaś do mojego bloga i wyłuskałaś go w internetowym gąszczu:) Było mi bardzo miło i zapraszam...
Szczęśliwego Nowego Roku!
Zgadza się, ciasteczka są błyskawiczne w przygotowaniu a w jedzeniu pyszne i.. jeszcze szybsze :)
UsuńZ pewnością będę zaglądać częściej!
Wszystkiego dobrego :)
Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie. I co najważniejsze proste w "produkcji":) Skorzystam zapewne z przepisu:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego na ten cały Rok.
Pozdrawiam.
Dziękuję serdecznie.
UsuńProdukcja jest bardzo prosta a efekt niezły- ciasto przypomina dużo bardziej pracochłonne i czasochłonne ciasto francuskie. Tutaj podobny efekt uzyskujemy bez zabawy w kilkukrotne składanie w kopertę i wałkowanie ciasta. :)
Jestem wielki łasuch, więc takie ciasteczka smakowałyby mi znakomicie. Dobra wszelakiego życzę!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie.
UsuńGeneralnie ciasto jest "pożyczone" z przepisu na rogaliki trzyskładnikowe. Myślę, że taka wersja również posmakuje łasuchom :)
Bardzo lubię takie proste przepisy,.
OdpowiedzUsuńMam pytanie w przepisie nie ma jajka? To nie pomyłka?
gdzie kupić taki gruby cukier?
Witam serdecznie. W przepisie nie ma jajka, to nie pomyłka. Też mnie to zaskoczyło na początku. A ten cukier to "Gruba Rafinada" firmy Diamant. Można ją dostać bez problemu np. w Realu czy Auchan. Ja znalazłam nawet w osiedlowym sklepie. Cena dość wysoka jak na cukier, bo ok. 7 złotych za kilogram, ale wystarczy go na naprawdę sporo wypieków.
Usuńdzięki
OdpowiedzUsuń