czwartek, 1 stycznia 2015

Ciasteczka trzyskładnikowe

     Z okazji wyjątkowej, sylwestrowej nocy przydzielono mi zadanie-miałam zająć się zrobieniem słodkości na imprezę. Zdawałam sobie sprawę, że większą popularnością będą cieszyły się raczej słone i ostre przekąski, dlatego nie miałam nawet w planach pieczenia nie wiadomo jak okazałych ciast i ciasteczek. Wręcz przeciwnie, poszłam na totalną łatwiznę. Upiekłam ciasto na maślance oraz ciasteczka uwiecznione na zdjęciach poniżej. 

     Przepis jest banalnie prosty, potrzebne są:
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 2,5 szklanki mąki
  • kostka margaryny

     Wszystko należy zagnieść, włożyć do lodówki na jakieś pół godziny, reszta to radosna twórczość własna. Ja tym razem do ciasta dodałam cukier migdałowy. Ciasteczka wycinałam radełkiem z chirurgiczną wręcz precyzją...


 Całość smarowałam białkiem i posypywałam grubym cukrem do dekoracji wypieków, który nie topi się i nie zmienia barwy podczas pieczenia:


Artystyczny nieład po 25 minutach pieczenia w 180 stopniach wyglądał dość smakowicie:


Przepis wymyślił zapewne jakiś geniusz. Ciasteczka robi się błyskawicznie, chwilkę zajmuje jedynie chłodzenie i pieczenie. Dodatkowym plusem jest spore pole do popisu: z ciasta można uformować rogaliki, przekładane ciasteczka, nadziewane rurki, można dodać ulubione dodatki: kakao, aromaty, posypać kokosem, orzechami..
     ♦♦♦

Wszystkim odwiedzającym bloga życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku oraz chcę podziękować za pozostawione do tej pory miłe słowa w komentarzach. Dzięki nim wiem, że niepotrzebnie się "ukrywałam" przez czas od założenia bloga, do jego "rozkręcenia" i rozpoczęcia regularnego dodawania postów. ☺

13 komentarzy :

  1. Przepis na ciasto interesujący, już przepisałam, dziękuję za odwiedziny na moim blogu i życzę Szczęśliwego Nowego Roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, przepis bardzo prosty a możliwości wiele-warto go wypróbować :)

      Usuń
  2. Ładne te ciasteczka :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Na początku wszyscy myśleli, że są kupione w sklepie. Dopiero gdy zapytałam, czemu nikt nie je moich ciasteczek, zaczęły znikać w mgnieniu oka :)

      Usuń
  3. Lubię takie ciasto co się szybko robi:) Te ciasteczka tak się zapowiadają na szybkie w robieniu i pyszne w jedzeniu:)
    Dziękuję, że zajrzałaś do mojego bloga i wyłuskałaś go w internetowym gąszczu:) Było mi bardzo miło i zapraszam...
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ciasteczka są błyskawiczne w przygotowaniu a w jedzeniu pyszne i.. jeszcze szybsze :)
      Z pewnością będę zaglądać częściej!
      Wszystkiego dobrego :)

      Usuń
  4. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie. I co najważniejsze proste w "produkcji":) Skorzystam zapewne z przepisu:)
    Wszystkiego najlepszego na ten cały Rok.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie.
      Produkcja jest bardzo prosta a efekt niezły- ciasto przypomina dużo bardziej pracochłonne i czasochłonne ciasto francuskie. Tutaj podobny efekt uzyskujemy bez zabawy w kilkukrotne składanie w kopertę i wałkowanie ciasta. :)

      Usuń
  5. Jestem wielki łasuch, więc takie ciasteczka smakowałyby mi znakomicie. Dobra wszelakiego życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie.
      Generalnie ciasto jest "pożyczone" z przepisu na rogaliki trzyskładnikowe. Myślę, że taka wersja również posmakuje łasuchom :)

      Usuń
  6. Bardzo lubię takie proste przepisy,.
    Mam pytanie w przepisie nie ma jajka? To nie pomyłka?
    gdzie kupić taki gruby cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. W przepisie nie ma jajka, to nie pomyłka. Też mnie to zaskoczyło na początku. A ten cukier to "Gruba Rafinada" firmy Diamant. Można ją dostać bez problemu np. w Realu czy Auchan. Ja znalazłam nawet w osiedlowym sklepie. Cena dość wysoka jak na cukier, bo ok. 7 złotych za kilogram, ale wystarczy go na naprawdę sporo wypieków.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...