Co tu dużo pisać, ostatnio niespecjalnie dopisuje mi humor. Postanowiłam sobie go poprawić jakimś smakowitym ciastem. Na zły nastrój najbardziej pomaga mi czekolada albo szklanka soku pomarańczowego do śniadania. Stąd też pomysł na nowy wypiek- jest to ciasto mocno improwizowane, stąd moje zaskoczenie, że coś z niego wyszło. Smak podkręca odrobina przypraw korzennych i domowa frużelina, z której można zrezygnować albo zastąpić ją dżemem. Plusem jest krótki czas przygotowania- składniki wystarczy wymieszać łyżką lub z pomocą miksera.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę TUTAJ)
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 40g gorzkiej czekolady
Polewa:
- 50g margaryny
- 3 łyżeczki pudru
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
- 3 łyżeczki mleka
Dodatkowo:
- Frużelina lub dżem pomarańczowy
Przesiać do naczynia mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika. Dodać cukier, mleko, sok, skórkę, olej i jajka. Wymieszać łyżką lub za pomocą miksera. Dodać pokruszoną czekoladę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 1h w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić ciasto na pół i przełożyć frużeliną lub dżemem. Przygotować polewę. Margarynę rozpuścić z mlekiem na wolnym ogniu, dodać pozostałe składniki i wymieszać. (nie gotować!). Gotową polewą polać ciasto. Smacznego!
Bardzo fajny przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW dodatku dość szybki ;) również pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam ciasto z pomarańczami, więc zachomikuję ten przepis! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiasto może nie jest zbyt popisowe, ale bardzo smaczne :) warto spróbować, pozdrawiam :)
UsuńNa jakich wymiarów blache jest to ciasto??
OdpowiedzUsuń37x11 :)
Usuń