środa, 18 marca 2015

Ciasteczka imbirowe

     Pomyśleć, że jeszcze do niedawna nie używałam imbiru. Teraz nie wyobrażam sobie moich kulinarnych rewolucji bez tej przyprawy. Zmiana najprawdopodobniej wynika stąd, że wcześniej miałam do czynienia tylko ze sproszkowanym imbirem i dopiero niedawno znajoma namówiła mnie na spróbowanie świeżego korzenia. Różnica jest ogromna. Obecnie korzeń imbiru jest jedną z rzeczy, których nigdy nie brakuje w mojej kuchni. Jest świetnym dodatkiem do kawy czy herbaty, nadaje się też do przyprawiania słodkości i dań wytrawnych. Poniżej przepis na ciasteczka brzydkie ale dobre, przepis pochodzi z... jednej z aplikacji na Androida, oczywiście nieco go zmodyfikowałam. Ciasteczka robi się błyskawicznie, nie trzeba ich rozwałkowywać i wykrawać- ciasto na blaszkę nakłada się łyżką. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przechowywać je po upieczeniu w szczelnym pojemniku. Po prostu idealne ciasteczka "awaryjne", gdy dzwoni teściowa, że przyjedzie za pół godziny ;)


Składniki na ok. 20-25 ciasteczek:

  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku wyciśniętego ze startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100g masła
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki gęstej śmietany

Mieszamy ze sobą suche składniki. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Łyżką nakładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.



6 komentarzy :

  1. Bardzo fajny i nie pracochłonny , zrobie sobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że podsunęłam pomysł ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Przepis świetny, ja świeży imbir odkryłam przy gotowaniu zupki krem z dyni ;)
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, imbir świetnie "podkręca" smak mało wyrazistej (jak dla mnie oczywiście) dyni :)

      Usuń
  3. O jej! Ależ proste w wykonaniu! Może wypróbuję.
    Imbir to znakomity lek na wiele przypadłości. Chorzy na stawy powinni z niego stale korzystać.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie- szkoda, że imbir jest nieco zapomniany i niedoceniany- podobnie jak chrzan, o czym piszę w kolejnym poście :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...