Pomyśleć, że jeszcze do niedawna nie używałam imbiru. Teraz nie wyobrażam sobie moich kulinarnych rewolucji bez tej przyprawy. Zmiana najprawdopodobniej wynika stąd, że wcześniej miałam do czynienia tylko ze sproszkowanym imbirem i dopiero niedawno znajoma namówiła mnie na spróbowanie świeżego korzenia. Różnica jest ogromna. Obecnie korzeń imbiru jest jedną z rzeczy, których nigdy nie brakuje w mojej kuchni. Jest świetnym dodatkiem do kawy czy herbaty, nadaje się też do przyprawiania słodkości i dań wytrawnych. Poniżej przepis na ciasteczka brzydkie ale dobre, przepis pochodzi z... jednej z aplikacji na Androida, oczywiście nieco go zmodyfikowałam. Ciasteczka robi się błyskawicznie, nie trzeba ich rozwałkowywać i wykrawać- ciasto na blaszkę nakłada się łyżką. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przechowywać je po upieczeniu w szczelnym pojemniku. Po prostu idealne ciasteczka "awaryjne", gdy dzwoni teściowa, że przyjedzie za pół godziny ;)
Składniki na ok. 20-25 ciasteczek:
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku wyciśniętego ze startego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100g masła
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 3 łyżki gęstej śmietany
Mieszamy ze sobą suche składniki. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Łyżką nakładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Bardzo fajny i nie pracochłonny , zrobie sobie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podsunęłam pomysł ;)
UsuńPozdrawiam!
Przepis świetny, ja świeży imbir odkryłam przy gotowaniu zupki krem z dyni ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Racja, imbir świetnie "podkręca" smak mało wyrazistej (jak dla mnie oczywiście) dyni :)
UsuńO jej! Ależ proste w wykonaniu! Może wypróbuję.
OdpowiedzUsuńImbir to znakomity lek na wiele przypadłości. Chorzy na stawy powinni z niego stale korzystać.
Pozdrawiam cieplutko.
Dokładnie- szkoda, że imbir jest nieco zapomniany i niedoceniany- podobnie jak chrzan, o czym piszę w kolejnym poście :)
Usuń