niedziela, 8 marca 2015

Babeczki banoffee

     Z okazji dnia kobiet... upiekłam sobie babeczki. Początkowo miało być klasyczne banoffee, ale poniosła mnie fantazja i wymyśliłam sobie takie małe cudeńka. Przepis na kruche ciasto miałam zapisany w moim magicznym zeszycie z różnymi smakołykami. Cała reszta to radosna twórczość własna. Unikam używania gotowych mas, kremów itd, dlatego też sos karmelowy zrobiłam sama. A żeby nie było zbyt słodko i mdło, zrobiłam karmel solony.



Przepis na ok. 20 babeczek banoffee z bitą śmietaną i solonym karmelem:

Kruche ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 jajka
  • 40ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
Sos karmelowy:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła

Bita śmietana:
  • 400g śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy

Dodatkowo:
  • kakao/czekolada/polewa czekoladowa
  • 2 banany

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką i wykroić babeczki. Można użyć foremek. Ja nie mam aż tylu, dlatego wykroiłam kółka a następnie zrobiłam ozdobne brzegi z resztek ciasta. Piec ok.20-25 minut w 180 stopniach. W garnku na średnim ogniu roztopić cukier (nie mieszać, w razie konieczności potrząsnąć garnkiem). Gdy cukier uzyska złoty kolor, dodać masło i wlać mleko- należy uważać, bo masa zacznie mocno bulgotać. Dodać dużą szczyptę soli. Po połączeniu składników garnek ochłodzić w zimnej wodzie, w przeciwnym razie karmel zostawiony w gorącym garnku może się przypalić. Wystudzoną masę nałożyć na dno babeczek, na to ułożyć plasterki banana. Ubić śmietanę z fixem i cukrem. Bitą śmietanę nałożyć na babeczki, gdy będą całkowicie wystudzone. Udekorować według uznania czekoladą, kakao, plasterkami banana.


2 komentarze :

  1. Mniam....To sobie obie dogadzamy :) Ja też upiekłam na ten dzień ciasto, które uwielbiam , a nie piekłam około 10 lat. To karpatka:) Od razu zjadłam dwa olbrzymie kawałki. A co! nich się święci Dzień Kobiet! Serdeczności zostawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święte słowa, nikt o nas tak dobrze nie zadba jak my same, piekąc takie pyszności. A karpatkę uwielbiam, dawno nie piekłam i chyba muszę to nadrobić :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...