sobota, 7 marca 2015

Rogaliki drożdżowe


     Lubię korzystać z tego przepisu. Ciasto ładnie i szybko wyrasta, rogaliki dobrze się zwijają, mają chrupiącą skórkę, są niesamowicie aromatyczne dzięki dodanym przyprawom. Byłyby idealne na podwieczorek, ale obawiam się, że znikną w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze przed południem...  Ktoś się skusi? ☺

Przepis na 32 małe rogaliki:

Składniki:
  • 500g mąki
  • 30g drożdży
  • 1łyżka cukru
  • 200ml mleka
  • 100g masła
  • 2 łyżki rumu lub innego alkoholu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • nadzienie
  • śmietanka (niekoniecznie)
  • cukier puder

Odstawić do wyrośnięcia zaczyn z odrobiny mąki, cukru, drożdży i letniego mleka. Dodać resztę mąki, miękkie masło, alkohol, sól, skórkę, kardamon i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Następnie podzielić ciasto na cztery części, każdą rozwałkować na kształt koła i wykroić osiem trójkątów. Blisko podstaw nałożyć nadzienie, zwinąć i uformować rogaliki. Po wyrośnięciu można posmarować śmietanką. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pudrem.



6 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Zrobiłam sobie przerwę od frywolitkowania i przesiaduję teraz w kuchni :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i miły komentarz :)

      Usuń
  3. Ależ apetycznie wyglądają i myślę, że tak smakują!
    Przyzna się ze skruchą, że nigdy nie robię rogalików, bo nie potrafię ładnie zwinąć. No cóż przecież to nic nie jest złego, nieprawdaż:)?
    Ciepłe pozdrowienia zostawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też szło to niezbyt dobrze, dopóki nie trafiłam na ten przepis- trzeba tylko pamiętać, żeby na blaszce rogaliki układać łączeniem do dołu. W piekarniku bardzo ładnie rosną i nikt by nie przypuszczał, jakie koślawe były przed upieczeniem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...