sobota, 22 sierpnia 2015

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i migdałami

     Sezon na śliwki rozpoczął się na dobre. Stąd też w mojej kuchni unosi się zapach powideł, dżemu renklodowego z miętą i ciast. Węgierki świetnie smakują w połączeniu z migdałami- i taki też duet przedstawiam poniżej.


Przepis na blaszkę 37x11 cm mierząc po dnie formy:

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka 
0,5 szklanka cukru
120g jogurtu naturalnego
0,5 szklanki oleju

Dodatkowo:
250g śliwek
50g płatków migdałowych
 
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Gładkie ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Wierzch lekko oprószamy mąką i wykładamy owoce. Posypujemy całość płatkami migdałowymi. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.

2 komentarze :

  1. Pyszności uwielbiam ciasto ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba szybciutko korzystać z tych owoców, póki jeszcze są na straganach :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...