czwartek, 15 października 2015

Lasagne

     Dość długo niczego nie dodawałam, moje kulinarne szaleństwa ogranicza mieszkanie w nowym miejscu w Pewnym Śląskim Mieście. Powrót do domu jak nietrudno się domyślić zaowocował kuchenną rewolucją. I to jaką! Zrobienie lazanii zajęło mi dobre pół dnia. Zachęcam do zrobienia domowego makaronu i dodania do potrawy wędzonego boczku. Pycha!


Składniki na 6 porcji:

Makaron:
  • 2 szklanki mąki np.tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki wody


    Sos mięsny:
    • 25dag wieprzowiny
    • 25dag wołowiny
    • 20dag wędzonego boczku
    • 1 cebula
    • olej do smażenia 
    • 1 średnia marchewka
    • 600ml przecieru pomidorowego
    • 3 ząbki czosnku
    • natka pietruszki
    • bazylia
    • tymianek
    • oregano
    • 2 gałązki mięty
    • szczypta lawendy
    • cząber
    • papryka słodka
    • papryka ostra
    • sól
    • pieprz

    Sos beszamelowy:
    • 50g masła
    • 2 łyżki mąki
    • 400ml mleka
    • gałka muszkatołowa
    • sól
    • pieprz

    Warstwa serowa:
    • mozzarella
    • parmezan

    Makaron:
    Z mąki, jajek, soli i oleju wyrabiamy miękkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody. Dzielimy na części i cienko wałkujemy- chyba, że mamy maszynkę, która zrobi to za nas. Płaty ciasta podsypujemy mąką, żeby się nie kleiły. Kroimy, żeby uzyskać odpowiednią wielkość i kształt makaronu. Odstawiamy do lekkiego obeschnięcia.

    Sos mięsny:
    Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso i utartą marchewkę. Dorzucamy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Gotowy sos powinien być gęsty.

    Sos beszamelowy:
    W rondlu rozgrzewamy masło. Dosypujemy mąkę i przygotowujemy jasnozłotą zasmażkę. Po około dwóch minutach dolewamy powoli mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Po zgęstnieniu zdejmujemy sos z ognia.

    Warstwa serowa:
    Sery ucieramy na tarce w ilości wedle uznania.

    Zapiekanie:
    W naczyniu do zapiekania układamy następująco warstwy: sos mięsny- makaron-sos beszamelowy. powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę sosu beszamelowego posypujemy serem. Zapiekamy całość 40 minut w 200 stopniach.

    4 komentarze :

    1. Wygląda bardzo apetycznie! Nigdy nie robiłam sama ciasta do lazanii i może to błąd?! Pozdrawiam serdecznie

      OdpowiedzUsuń
    2. Świetna lasagne :) Apetycznie wygląda.

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...