Od jakiegoś czasu zmagam się z robótkami szydełkowymi, co nie jest tajemnicą dla stałych bywalców na blogu. Jakieś trzy tygodnie walczę z chustką wg wzoru "Virus Tuch". Praca idzie mi dość wolno, bo nie mam zbyt wiele czasu na dzierganie. Dziękuję bardzo Irence z bloga "Babuchowe robótki" za chęć pomocy zagubionej owieczce, jaką jeszcze jestem w kwestii szydełkowania. Oczywiście jak na łasucha przystało, zmagania z chustką umilam sobie różnymi deserami, tym razem była to Pavlova w pucharku. Efekty- zarówno szydełkowania jak i ciągłej potrzeby podjadania widoczne są na zdjęciach.
Pavlova w pucharkach, składniki na 4 porcje:
Bezy:
- 2 białka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
Pozostałe:
- 200ml śmietanki
- 100g mascarpone
- owoce do dekoracji
Białka ubijamy z solą. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie już ubita na sztywno, łączymy ją z mąką i sokiem cytrynowym. Z piany formujemy na papierze do pieczenia malutkie beziki. Wkładamy je do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Czas pieczenia zależy od wiekości- ja piekłam swoje ok. 50 minut. Śmietankę ubijamy. Dodajemy serek, gdy będzie już ubita i mieszamy. Wkładamy do pucharków na zmianę bezy, krem, owoce. Gotowe!
pyszny deserek :D
OdpowiedzUsuńnie zaprzeczę ;D
UsuńDeser smakowity! Chusta zapowiada się interesująco! Kolor ciekawy, z połyskiem. Co to za kordonek? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńChusta zapowiada się i zapowiada, do końca jeszcze daleko... kordonek to niezbyt trafnie wybrany cotton filet, ale niestety kolor mnie zauroczył i po prostu musiałam wybrać tę nitkę!
UsuńDeser bardzo apetyczny!!! Chusta zapowiada się wspaniale!!! Bardzo ładny kolorek!!!
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:))
Dziękuję bardzo ;)
Usuń