środa, 15 kwietnia 2015

Podróże kulinarne- kurczak po tajsku




 Do tej pory stroniłam od ostrych, pikantnych smaków- dopóki nie spróbowałam kurczaka po tajsku. Kuchnia tajska jest niezwykle aromatyczna i zachwyca walorami wizualnymi oraz niezwykłymi połączeniami smaków. W każdym tajlandzkim daniu lub posiłku powinno znaleźć się 5 podstawowych smaków, w tym także gorzki- w poniższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, imbiru, limonki. Co ciekawe, papryka została przywieziona z Portugalii. Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana- od smaków delikatnie aromatycznych do piekielnie ostrych- niektóre z potraw należą do najostrzejszych na świecie. Jak dla mnie, ogromnym plusem jest także fakt, że w Tajlandii, w przeciwieństwie do większości krajów azjatyckich korzysta się z noża i widelca podczas jedzenia. Pałeczki są czymś, z czym kompletnie sobie nie radzę..



Składniki na 4-5 porcji:

Marynata:
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 limonka
  • 1 łyżka sproszkowanego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 podwójny filet z kurczaka

Sos:
  • 2 cebule
  • 300ml mleka kokosowego
  • 3 papryki żółte lub czerwone
  • 1 zielona papryka

Dodatki:
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100g ryżu jaśminowego 
  •  świeża kolendra 
Przygotowujemy marynatę z przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z limonki, roztłuczonej w moździerzu kolendry i pozostałych składników. Mięso kroimy w paski, rozprowadzamy na nim równomiernie marynatę i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. W woku podsmażamy cebulę na odrobinie oliwy, dodajemy kurczaka z przyprawami. Po chwili dodajemy papryki pokrojone w paski i wlewamy mleko kokosowe. Dusimy pod przykryciem aż papryka zmięknie. Potrawę podajemy z ryżem, posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem, szczypiorkiem i udekorowaną listkami kolendry.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...