Do tej pory stroniłam od ostrych, pikantnych smaków- dopóki nie spróbowałam kurczaka po tajsku. Kuchnia tajska jest niezwykle aromatyczna i zachwyca walorami wizualnymi oraz niezwykłymi połączeniami smaków. W każdym tajlandzkim daniu lub posiłku powinno znaleźć się 5 podstawowych smaków, w tym także gorzki- w poniższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, imbiru, limonki. Co ciekawe, papryka została przywieziona z Portugalii. Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana- od smaków delikatnie aromatycznych do piekielnie ostrych- niektóre z potraw należą do najostrzejszych na świecie. Jak dla mnie, ogromnym plusem jest także fakt, że w Tajlandii, w przeciwieństwie do większości krajów azjatyckich korzysta się z noża i widelca podczas jedzenia. Pałeczki są czymś, z czym kompletnie sobie nie radzę..
Składniki na 4-5 porcji:
Marynata:
Sos:
Dodatki:
Marynata:
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki chili
- 1 limonka
- 1 łyżka sproszkowanego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 podwójny filet z kurczaka
Sos:
- 2 cebule
- 300ml mleka kokosowego
- 3 papryki żółte lub czerwone
- 1 zielona papryka
Dodatki:
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100g ryżu jaśminowego
- świeża kolendra
Przygotowujemy marynatę z przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z limonki, roztłuczonej w moździerzu kolendry i pozostałych składników. Mięso kroimy w paski, rozprowadzamy na nim równomiernie marynatę i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. W woku podsmażamy cebulę na odrobinie oliwy, dodajemy kurczaka z przyprawami. Po chwili dodajemy papryki pokrojone w paski i wlewamy mleko kokosowe. Dusimy pod przykryciem aż papryka zmięknie. Potrawę podajemy z ryżem, posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem, szczypiorkiem i udekorowaną listkami kolendry.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz