sobota, 23 maja 2015

Kolorowa chałka

     Pięciokolorowa chałka należy do bardziej pracochłonnych i czasochłonnych wypieków. Nie korzystałam z gotowych barwników, dlatego nie wystarczyło wyrobić ciasta, podzielić na części i każdą zabarwić. Kolory są zasługą szpinaku, marchewki, buraka i kakao. O ile ciasto marchewkowe i Leśny mech ze szpinakiem są u nas popularne, to burak nieco mnie przerażał. Po upieczeniu warzywa nie są wyczuwalne a chałka jest miękka i puszysta. Warto spróbować!


Składniki na dużą chałkę:

Na początek:
  • 1 szklanka cukru
  •  200ml chudego mleka
  • 100g margaryny
  •  50g drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli

Do barwienia:
  • 1 mała marchewka
  • 0,5 buraka średniej wielkości
  • 1 łyżka kakao
  • 2 kostki mrożonego szpinaku

Na koniec:
  • 5x150g mąki


Po upieczeniu:
  • 3 łyżki śmietanki

Łączymy w naczyniu cukier, mleko, drożdże, jajka, sól i roztopioną, lekko przestudzoną margarynę. Dzielimy na pięć części. Do pierwszej dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę. Blendujemy. Dodajemy 150g mąki i wyrabiamy ciasto. Do drugiej części dodajemy buraka, blendujemy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. To samo robimy z częściami ciasta do których dodajemy szpinak oraz kakao. Ostatnia część ma pozostać jasna, więc dodajemy do niej tylko mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu pleciemy chałkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Natychmiast po upieczeniu smarujemy chałkę podgrzaną śmietanką i odstawiamy przykrytą ściereczką do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.




4 komentarze :

  1. bardzo ciekawy wypiek, też muszę spróbować "coś" z burakiem wreszcie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie wygląda :) Dla mnie chałka powinna być na słodko obawiam się, że byłoby to dla mnie wyczuwalne... ale piszesz, ze nie, więc... może kiedyś sie zmobilizuję i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chałka jest jak najbardziej na słodko! Nie bez powodu przytoczyłam w treści wpisu przykład ciasta marchewkowego i Leśnego mchu, które podawane są na słodko, z dodatkiem bitej śmietany. Jedynym lekko wyczuwalnym dodatkiem jest kakao :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...