Nazwa dzisiejszego deseru wywodzi się z języka francuskiego i oznacza: doskonały, idealny. Co tu więcej pisać? Masę zamroziłam w tortownicy, zamiast tradycyjnie- w kilku mniejszych naczyniach. Gwarantuję, że kawowe parfait smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!
Składniki na tortownicę 26cm:
- 3 jajka
- 150ml mocnej kawy
- 300ml śmietanki
- 0,5 szklanki cukru + 2 łyżki
- 1 czekolada Goplana Klasyczna Gorzka 90g
- kilka sztuk okrągłych biszkoptów
- 100g orzechów laskowych
Do dekoracji:
- adwokat
- listki mięty
Potrzebne nam będą trzy naczynia. W pierwszym żółtka ucieramy na parze z połową szklanki cukru. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę. Oddzielnie ubijamy na sztywno pianę z białek dodając pod koniec stopniowo dwie łyżki cukru. Do masy żółtkowej wlewamy przestudzoną kawę i ubijamy do powstania pianki na najwyższych obrotach miksera. Łączymy wszystkie trzy masy delikatnie mieszając. Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę Goplanę Klasyczną Gorzką (odłożyć cztery kostki). Wlewamy do tortownicy zabezpieczonej folią aluminiową. Dekorujemy parfait biszkoptami, orzechami laskowymi i roztopioną pozostałą czekoladą (można dolać mleko lub śmietankę). Mrozimy minimum 5 godzin. Moja propozycja podania- z adwokatem i listkami mięty. Smacznego!
słodkości, słodkości och słodkości dla nich warto zgrzeszyć :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis
zapraszam do mnie www.ugotuj-z-marta.blogspot.com
Oj, warto, tylko szkoda, że tak łatwo zjeść za dużo ;)
UsuńZ pewnością dokonam oględzin bloga!
Ciacho wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPrzepis wygląda na dość ciekawy, i nie skąplikowany. Z chęcią kiedyś wypróbuję. Zdjęcia tylko zaostrzają mój apetyt na to cudo ;)
OdpowiedzUsuńniutta.blogspot.com
~Niuta.
I o to chodzi! Pozdrawiam! ;)
Usuńwitam,
OdpowiedzUsuńKULINARNE CUDO !
ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Dziękuję serdecznie za zaproszenie! :)
Usuń