Lato to idealna pora na przygotowanie owoców zapiekanych pod kruszonką. Ich wybór jest teraz gromny. Wykorzystałam ogródkowy agrest a do kruszonki dodałam skórkę cytrynową. Do owoców nie dodawałam cukru, bo były wystarczająco słodkie. Agrest i cytryna tworzą duet idealny. Crumble robi się bardzo szybko, do naczyń wystarczy wsypać owoce, wyrobić kruszonkę, przy użyciu miksera zajmuje to niecałą minutę i umieścić całość w piekarniku na 20 minut. Deser jest bardzo orzeźwiający, kwaskowy i znika w mgnieniu oka!
Składniki na 4 porcje:
- 60dkg agrestu
- skórka otarta z jednej cytryny
- 50g masła masła
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
Agrest myjemy i usuwamy pozostałości kwiatów i gałązek. Z masła, mąki, cukru i skórki cytrynowej wyrabiamy kruszonkę. Ja w tym celu używam miksera. Kruszonka powinna przypominać mokry piasek. W naczyniach do zapiekania umieszczamy agrest a na nim kruszonkę. W razie potrzeby do owoców dodajemy cukier. Zapiekamy 20-30 minut.
Taki wspaniały deser, a tak rzadko go robię...Aż zgłodniałam od samego patrzenia:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa go robiłam pierwszy raz. I potwierdzam, jest smaczny i bardzo prosty. Szkoda, że średnio fotogeniczny ;)
UsuńWyszło bardzo apetyczne zdjęcie :)
Usuń