wtorek, 12 lipca 2016

Crumble agrestowo-cytrynowe

Lato to idealna pora na przygotowanie owoców zapiekanych pod kruszonką. Ich wybór jest teraz gromny. Wykorzystałam ogródkowy agrest a do kruszonki dodałam skórkę cytrynową. Do owoców nie dodawałam cukru, bo były wystarczająco słodkie. Agrest i cytryna tworzą duet idealny. Crumble robi się bardzo szybko, do naczyń wystarczy wsypać owoce, wyrobić kruszonkę, przy użyciu miksera zajmuje to niecałą minutę i umieścić całość w piekarniku na 20 minut. Deser jest bardzo orzeźwiający, kwaskowy i znika w mgnieniu oka!


Składniki na 4 porcje:

  • 60dkg agrestu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 50g masła masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru 

Agrest myjemy i usuwamy pozostałości kwiatów i gałązek. Z masła, mąki, cukru i skórki cytrynowej wyrabiamy kruszonkę. Ja w tym celu używam miksera. Kruszonka powinna przypominać mokry piasek. W naczyniach do zapiekania umieszczamy agrest a na nim kruszonkę. W razie potrzeby do owoców dodajemy cukier. Zapiekamy 20-30 minut.

3 komentarze :

  1. Taki wspaniały deser, a tak rzadko go robię...Aż zgłodniałam od samego patrzenia:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go robiłam pierwszy raz. I potwierdzam, jest smaczny i bardzo prosty. Szkoda, że średnio fotogeniczny ;)

      Usuń
    2. Wyszło bardzo apetyczne zdjęcie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...