Podczas wieczornego leniuchowania w ogrodzie po upalnym dniu do pełni szczęścia brakuje jednego- orzeźwiającego napoju. Świetnie sprawdzi się w tej roli napar ziołowy z cytrusową nutą. Reszta to już kwestia własnych upodobań. Poniżej przedstawiam wersję, którą nie pogardziłaby żadna bajkowa księżniczka: osłodzoną cukrem różanym (przepis TUTAJ) i jabłkiem, udekorowaną płatkami kwiatów.
Składniki dla 2 osób:
- 0,5l wody
- 2 jabłka
- 2 torebki lub parę gałązek świeżej melisy
- 4 łyżeczki cukru różanego
- 1 łyżka soku z limonki
- kostki lodu
- płatki dzikiej róży
Jabłka kroimy na mniejsze cząstki, zalane wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie wyciągamy owoce i zaparzamy melisę tak przygotowanym kompotem. Wystudzony napar słodzimy do smaku cukrem różanym i doprawiamy sokiem z limonki. Przelewamy do szklanek. Podajemy z kostkami lodu i płatkami dzikiej róży.
Ciekawy przepis. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam również ;)
Usuń