niedziela, 31 maja 2015

Cukier różany

     Cukier różany jest świetnym dodatkiem do herbaty, słodzenia kompotów, dekoracji wypieków. Przygotowanie zajmuje chwilkę. Warto przygotować i mieć w szafce choć jeden słoiczek. Do zrobienia potrzebne będą tylko dwa składniki- cukier i płatki dzikiej róży. Pamiętajcie, żeby zbierać te ostatnie z dala od drogi, bo roślina bardzo chłonie zanieczyszczenia. Proporcje zależą od tego, jak intensywny w smaku i barwie cukier chcemy otrzymać. Mój tegoroczny jest bardzo intensywny, więc ilość róży można spokojnie zmniejszyć nawet o połowę.

Przepis na ciasto ucierane z wykorzystaniem cukru różanego znajdziecie TUTAJ.



Składniki:

  • 300g cukru
  • 2 garści płatków dzikiej róży

W makutrze, blenderze, dowolnym naczyniu ucieramy płatki z odrobiną cukru. Jak widać drewniana pałka też daje radę. Gdy płatki będą roztarte a cukier równomiernie zabarwiony, dodajemy resztę cukru i mieszamy. Zostawiamy do wysuszenia rozsypany cienką warstwą, np. na blaszce do pieczenia. Suszenie powinno trwać co najmniej kilka godzin w słońcu lub dwa dni, jeśli suszymy cukier w domu. Przesypujemy do słoiczka i gotowe!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...