Popularne w Rosji placuszki z sera smażone na patelni podawane są najczęściej na słodko, z rodzynkami, jabłkami, kwaśną śmietaną. Znana jest także wersja ze skórką pomarańczową i sosem pomarańczowym. Pokombinowałam trochę i zrobiłam syrniki z ziołami i czosnkiem. Różnią się od oryginału zastosowaniem serka kremowego zamiast zwykłego twarogu. Masa jest dzięki temu gładka i łatwa do wyrobienia nawet łyżką. Usmażone placuszki świetnie smakują z surówką, zwłaszcza z ostrą rzodkiewką. Przygotowanie dania zajmuje mniej niż 30 minut, jest dobrym i szybkim pomysłem na każdą porę dnia.
Składniki:
- 1 serek twarogowy z czosnkiem i ziołami
- 2 jajka
- szypta soli
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Serek połączyć w misce z jajkami i solą. Podzielić masę na 4 części, każdą z nich obtoczyć w mące i uformować placuszek. Ważne, żeby nie wgniatać mąki w ciasto, gdyż wtedy syrniki będą twarde i suche. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Bardzo lubię takie placuszki smażone na patelni. Twoje wyglądają bardzo apetycznie! I jaka piękna surówka do tego. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za odwiedziny i pozostawione miłe słowa. Pozdrawiam ;)
Usuń