poniedziałek, 12 września 2016

Biszkopt ze śliwkami

Jednymi z najlepiej sprawdzających się owoców do wypieków są śliwki. Kwaskowe, dobrze komponują się ze słodkim ciastem. Nie puszczają też ogromnych ilości soku. Tworzą duet doskonały z ulubionym biszkoptem, krem waniliowy jest jego idealnym dopełnieniem.


 Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • pól szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:
  • pół opakowania budyniu waniliowego
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • 60g masła

Dodatkowo:
  • śliwki
  • cukier puder

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna, łączymy z mąką ziemniaczaną, następnie mąką pszenną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Przekładamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy biszkopt kremem. W tym celu ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy wystudzony ugotowany na mleku budyń. Całość posypujemy cukrem pudrem.

 

12 komentarzy :

  1. Ale pięknie wyrosło i ta warstwa kremu, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt z tego przepisu już tak ma, polecam z czystym sumieniem! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ciasta :-)) Pieknie Ci wyrósł :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste ciasta nieraz okazują się być tymi najsmaczniejszymi. Dziękuję :)

      Usuń
  3. O tej porze roku takie ciacho wskazane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ pysznie się prezentuje! uwielbiam wypieki ze śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto ich nie lubi ;) moim zdaniem to najlepsze owoce do wypieków!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...