czwartek, 27 sierpnia 2015

Bułki pełnoziarniste

     Jest ktoś, kto pogardziłby cieplutkimi bułeczkami prosto z piekarnika na śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory na blogu nie ma żadnego przepisu na bułki. Naprawiam ten błąd i dzielę się sprawdzonym przepisem z użyciem mąki pełnoziarnistej.


Składniki:

  • 350g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki śmietanki
  • płatki owsiane do posypania

W kubku łączymy drożdże, cukier, odrobinę wody i mąki. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy śmietanę, czarnuszkę i dolewamy resztę wody oraz olej. Gdy drożdże nieco powiększą objętość, przelewamy je do mąki. Wyrabiamy ciasto (użyłam miksera- ciasto się mocno klei do rąk). Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie lepimy bułeczki- ja zrobiłam 8 sztuk. W celu ułatwienia sobie pracy, warto zwilżyć dłonie wodą. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pieczywo podgrzaną śmietanką i posypujemy np. płatkami owsianymi. Pieczemy bułki przez 20 minut, następnie na 3 minuty włączamy termoobieg, aby się zarumieniły. Smacznego!


4 komentarze :

  1. Pyszne bułeczki :) Na śniadanie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio piekłam chleb z czarnuszką :) Twoje bułeczki wyglądają na smakowite

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyobrażam sobie, jak kiedyś mogłam piec pieczywo bez tej przyprawy. Dziękuję serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...