piątek, 1 stycznia 2016

Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem

     Domowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko się robi i wykorzystuje się całe ciasto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania poniżej.


Przepis na 64 paszteciki:

Ciasto:
  • 1kg mąki
  • 60g drożdży
  • 1łyżka cukru
  • 400ml mleka
  • 200g margaryny
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki
  • śmietanka

Nadzienie: 
  • łyżka masła
  • 900g mrożonego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 3 duże ząbki czosnku
  • łyżka gęstej śmietany 


Farsz: szpinak rozmrażamy w garnku z dodatkiem masła. Należy go dobrze odparować. Dodajemy śmietanę i doprawiamy według uznania- powyżej podałam przyprawy użyte przeze mnie. Szpinak musi być solidnie doprawiony!

Łączymy w kubku drożdże, mleko, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z mąki, miękkiej margaryny, soli, czarnuszki i wyrośniętych drożdży wyrabiamy gładkie ciasto, dzielimy na cztery części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie każdą z części dzielimy na pół, każdą połówkę wałkujemy na kształt koła. Dzielimy jak tort na osiem trójkątów- schemat poniżej. U podstawy nakładamy łyżeczkę farszu, zwijamy w kierunku wierzchołka. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Smarujemy rogaliki śmietanką, pieczemy 20 minut w 180 stopniach. 



9 komentarzy :

  1. Nigdy nie robiłam takich pasztecików-warto spróbować-wyglądają smacznie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej warto. Warto również pokombinować z różnymi farszami, u mnie ze względu na potrzebną dużą ilość padło na szpinak, który wystarczyło wrzucić do garnka i wsypać garść przypraw :)

      Usuń
  2. Mmm... Uwielbiam paszteciki :-) Szczególnie z ciasta drożdżowego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. 100 lat nie jadłam pasztecików i żałuję;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje paszteciki wyglądają zachwycająco! Nigdy nie widziałam tak pięknych zdobień z ciasta ! I smakują na pewno wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują a właściwie smakowały gościom ;) myślę, że od tej pory nie będę robiła zwykłych rogalików- zdobienia robi się w kilka sekund a efekt wizualny jest całkiem przyzwoity :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...