czwartek, 26 maja 2016

Biszkopt z truskawkami, różą, rabarbarem i białą czekoladą

Torcik biszkoptowy z truskawkami i rabarbarem przełożony płatkami dzikiej róży z jabłkiem i ganache z białej czekolady zdecydowanie zadowolił Mamę przy okazji dzisiejszego święta. Biszkopt z poniższego przepisu wychodzi wilgotny, nie wymaga nasączania, ładnie wyrasta, jest puszysty i mięciutki. Tuż po wyjęciu z piekarnika warto nim.. rzucić, jakkolwiek to brzmi. Metodę tę można zastosować do każdego ciasta biszkoptowego, dzięki czemu ciasto podczas studzenia nie opada. Warto się odważyć i bez obaw upuścić biszkopt w blaszce z wysokości ok. pół metra. Na wszelki wypadek, żeby nie zrobić rys na podłodze albo blacie, kładę najpierw ściereczkę i dopiero na niej ląduje ciacho.


Składniki:

Biszkopt:
  • 3-4 jajka w zależności od wielkości
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy

Warstwa różana:
  • dwie garści płatków dzikiej róży
  • jabłko

Ganache:
  • 200g śmietanki
  • tabliczka białej czekolady

Dodatkowo:
  • truskawki
  • rabarbar
  • listki mięty
  • cukier puder

Biszkopt: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy pianę z żółtkami i mąką pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Posypujemy wierzch lekko mąką pszenną i układamy truskawki i rabarbar. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu upuszczamy ciasto z wysokości pół metra. Gdy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwa blaty.

Warstwa różana: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z płatkami róży. Smażymy do zgęstnienia. Po wystudzeniu rozprowadzamy masę na pierwszym z blatów (tym bez owoców).

Ganache: W rondelku podgrzewamy śmietankę tak, aby mogła się w niej rozpuścić czekolada. Nie gotujemy! Gdy śmietanka będzie ciepła, zdejmujemy ją z ognia i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Po dokładnym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce ubijamy masę na krem. Wykładamy go na warstwę różaną.

Całość przykrywamy biszkoptem z owocami, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.


3 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...