wtorek, 28 czerwca 2016

Muffiny czekoladowo-miętowe

Babeczki z orzeźwiającą nutą mięty  są bardzo proste w przygotowaniu, właściwie to nie da się ich zepsuć. Wystarczy roztopić masło, połączyć suche składniki z mokrymi i gotowe. 


Składniki:
  • 150g margaryny
  • niepełna szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60g kakao
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 gałązki mięty
 
Stopioną i wystudzoną margarynę łączymy z mlekiem i jajkami. W osobnym naczyniu łączymy dokładnie wszystkie suche składniki. Miętę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Nie należy robić tego zbyt długo. W cieście mogą zostać grudki. Przekładamy masę do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

10 komentarzy :

  1. Czekolada i mięta idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięta dobrze komponuje się także z owocami :)
      Alee.. ja też wolę połączenie z czekoladą ;D

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie czekolady z miętą. Są to idealne letnie smaki. Dzięki temu, że przepis jest nie do popsucia mam nadzieję, że i mi wyjdą.
    Zapraszam również do mnie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi smaka :) Ta mięta tak mnie zachęciła, ze nie wiem. Ale czy jest wyczuwalna w smaku???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy takich skrajnych temperaturach jak u mnie, orzeźwiająca mięta jest dobrodziejstwem :) W babeczkach mięta jest wyczuwalna. Czuć jej posmak dość wyraźnie, ale nie dominuje w babeczkach. Fajnie dopełnia całość :)

      Usuń
  5. No to jak nic idę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...