Lubię korzystać z tego przepisu. Ciasto ładnie i szybko wyrasta, rogaliki dobrze się zwijają, mają chrupiącą skórkę, są niesamowicie aromatyczne dzięki dodanym przyprawom. Byłyby idealne na podwieczorek, ale obawiam się, że znikną w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze przed południem... Ktoś się skusi? ☺
Przepis na 32 małe rogaliki:
Składniki:
- 500g mąki
- 30g drożdży
- 1łyżka cukru
- 200ml mleka
- 100g masła
- 2 łyżki rumu lub innego alkoholu
- szczypta soli
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- ¼ łyżeczki kardamonu
- nadzienie
- śmietanka (niekoniecznie)
- cukier puder
Odstawić do wyrośnięcia zaczyn z odrobiny mąki, cukru, drożdży i letniego mleka. Dodać resztę mąki, miękkie masło, alkohol, sól, skórkę, kardamon i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Następnie podzielić ciasto na cztery części, każdą rozwałkować na kształt koła i wykroić osiem trójkątów. Blisko podstaw nałożyć nadzienie, zwinąć i uformować rogaliki. Po wyrośnięciu można posmarować śmietanką. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pudrem.
mniam jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam sobie przerwę od frywolitkowania i przesiaduję teraz w kuchni :D
UsuńAle apetyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i miły komentarz :)
UsuńAleż apetycznie wyglądają i myślę, że tak smakują!
OdpowiedzUsuńPrzyzna się ze skruchą, że nigdy nie robię rogalików, bo nie potrafię ładnie zwinąć. No cóż przecież to nic nie jest złego, nieprawdaż:)?
Ciepłe pozdrowienia zostawiam.
Mnie też szło to niezbyt dobrze, dopóki nie trafiłam na ten przepis- trzeba tylko pamiętać, żeby na blaszce rogaliki układać łączeniem do dołu. W piekarniku bardzo ładnie rosną i nikt by nie przypuszczał, jakie koślawe były przed upieczeniem :)
Usuń