środa, 3 czerwca 2015

Wytrawne fondue z czekoladą

          Zaskakujące połączenie kurczaka, pieczonej papryki, przypraw i... czekolady. Jeżeli lubicie niecodzienne zestawienia smaków, z pewnością posmakuje Wam sos do mięs z poniższego przepisu. Wykonanie zajmuje sporo czasu, ale warto spróbować :)


Składniki:

Roladki drobiowe:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 mała papryka czerwona, żółta, zielona
  • kilka rodzynek
  • olej do smażenia
  • sól

Sos:
  • szklanka bulionu
  • 1 papryka czerwona
  • 50g rodzynek
  • 1 mała cebula
  • 1 czekolada  Goplana Klasyczna Gorzka 90g
  • pieprz do smaku
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka roztłuczonej w moździerzu kolendry
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średni pomidor
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • olej do smażenia

Dodatkowo:
  • świeża kolendra
  • sezam

Paprykę umieszczamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy ją bulionem, dodajemy rodzynki, pieprz, goździki, kolendrę, anyż, cynamon, paprykę słodką i chili. Gotujemy na wolnym ogniu. Po chwili do sosu dodajemy pomidora, rozgnieciony czosnek, upieczoną paprykę bez skórki. Całość blendujemy. Wsypujemy połamaną czekoladę i doprawiamy sos sokiem z limonki. Sos redukujemy. Filet kroimy w cienkie plastry, na każdym układamy rodzynki oraz kawałki papryki. Zwijamy roladki. W razie konieczności spinamy je wykałaczką. Smażymy. Zredukowany sos przelewamy do odpowiedniego naczynia, roladki podajemy posypane sezamem i udekorowane świeżą kolendrą. Gotowe!





Z czekoladową nutą

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...