czwartek, 16 lipca 2015

Orzeźwiający truskawkowy curd z kaszą manną

     Lemon curd jest dość znanym deserem nadającym się także jako dodatek do tortów, kremów, babeczek, ciast, wypełniania tart. Do przyrządzenia tego kremu na bazie jajek i masła nadają się również inne owoce. Ja wykorzystałam truskawki. Połączenie z delikatną kaszą manną smakuje naprawdę dobrze.


Składniki na 2 pucharki:

Warstwa biała:
  • 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • 300ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Warstwa truskawkowa:
  • 200g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duże jajko
  • 5 listków mięty
  • 50g masła

Do gorącego mleka dodajemy kaszę i gotujemy 3 minuty. Słodzimy do smaku i odstawiamy. Truskawki blendujemy z cukrem i miętą. Podgrzewamy na wolnym ogniu i dodajemy masło. Łączymy przy pomocy trzepaczki. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy roztrzepane jajko i energicznie mieszamy. Gdy po paru minutach truskawkowy curd zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia. Przekładamy obie masy do pucharków według uznania- ja ułożyłam je warstwami. Deser smakuje dobrze na ciepło i na zimno.


2 komentarze :

  1. Wspaniały deser!!! Wygląda bardzo, bardzo apetycznie!!!
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawkowy curd zaskoczył mnie smakiem. Jest bardzo smaczny. Dziękuję za wizytę ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...