niedziela, 13 września 2015

Pavlova w pucharkach i zmagań z szydełkiem ciąg dalszy

     Od jakiegoś czasu zmagam się z robótkami szydełkowymi, co nie jest tajemnicą dla stałych bywalców na blogu. Jakieś trzy tygodnie walczę z chustką wg wzoru "Virus Tuch". Praca idzie mi dość wolno, bo nie mam zbyt wiele czasu na dzierganie. Dziękuję bardzo Irence z bloga "Babuchowe robótki" za chęć pomocy zagubionej owieczce, jaką jeszcze jestem w kwestii szydełkowania. Oczywiście jak na łasucha przystało, zmagania z chustką umilam sobie różnymi deserami, tym razem była to Pavlova w pucharku. Efekty- zarówno szydełkowania jak i ciągłej potrzeby podjadania widoczne są na zdjęciach.


Pavlova w pucharkach, składniki na 4 porcje:

Bezy:
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru

Pozostałe:
  • 200ml śmietanki
  • 100g mascarpone
  • owoce do dekoracji

Białka ubijamy z solą. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie już ubita na sztywno, łączymy ją z mąką i sokiem cytrynowym. Z piany formujemy na papierze do pieczenia malutkie beziki. Wkładamy je do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Czas pieczenia zależy od wiekości- ja piekłam swoje ok. 50 minut. Śmietankę ubijamy. Dodajemy serek, gdy będzie już ubita i mieszamy. Wkładamy do pucharków na zmianę bezy, krem, owoce. Gotowe!


6 komentarzy :

  1. Deser smakowity! Chusta zapowiada się interesująco! Kolor ciekawy, z połyskiem. Co to za kordonek? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chusta zapowiada się i zapowiada, do końca jeszcze daleko... kordonek to niezbyt trafnie wybrany cotton filet, ale niestety kolor mnie zauroczył i po prostu musiałam wybrać tę nitkę!

      Usuń
  2. Deser bardzo apetyczny!!! Chusta zapowiada się wspaniale!!! Bardzo ładny kolorek!!!
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...