czwartek, 5 maja 2016

Mini chałki

Ciepłe jeszcze chałki mogą być miłym początkiem dnia albo dodatkiem do popołudniowej herbaty. Ich zapach wyciągnie z łóżka nawet największego śpiocha. Dobrze smakują w wersji z rodzynkami i kruszonką, choć dodatki to kwestia naszej wyobraźni.


Składniki na 8 chałek:
  • 42g drożdży
  • 3/4 kubka mleka
  • 50g cukru
  • laska wanilii
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 500g mąki
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • rodzynki
  • śmietanka do posmarowania
  • kruszonka lub co nam wyobraźnia podpowiada do posypania

Z letniego mleka, drożdży i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Odstawiamy do podwojenia objętości. Łączymy następnie z mąką, olejem, jajkami, resztą cukru i przyprawami. Wyrabiamy mikserem przez parę minut gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi objętość, lepimy z niego chałki do środka wkładając rodzynki. Smarujemy śmietanką i posypujemy np. kruszonką / sezamem / makiem / grubym cukrem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu warto chałki przykryć ściereczką, dzięki czemu będą mięciutkie.

6 komentarzy :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...