Zaskakujące połączenie kurczaka, pieczonej papryki, przypraw i... czekolady. Jeżeli lubicie niecodzienne zestawienia smaków, z pewnością posmakuje Wam sos do mięs z poniższego przepisu. Wykonanie zajmuje sporo czasu, ale warto spróbować :)
Składniki:
Roladki drobiowe:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 mała papryka czerwona, żółta, zielona
- kilka rodzynek
- olej do smażenia
- sól
Sos:
- szklanka bulionu
- 1 papryka czerwona
- 50g rodzynek
- 1 mała cebula
- 1 czekolada Goplana Klasyczna Gorzka 90g
- pieprz do smaku
- 4 goździki
- 1 łyżeczka roztłuczonej w moździerzu kolendry
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 ząbki czosnku
- 1 średni pomidor
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta chili
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- świeża kolendra
- sezam
Paprykę umieszczamy na 10 minut w piekarniku
nagrzanym do 220 stopni. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Zalewamy ją bulionem, dodajemy rodzynki, pieprz, goździki, kolendrę,
anyż, cynamon, paprykę słodką i chili. Gotujemy na wolnym ogniu. Po
chwili do sosu dodajemy pomidora, rozgnieciony
czosnek, upieczoną paprykę bez skórki. Całość blendujemy. Wsypujemy
połamaną czekoladę i doprawiamy sos sokiem z limonki. Sos redukujemy.
Filet kroimy w cienkie plastry, na każdym układamy rodzynki oraz kawałki
papryki. Zwijamy roladki. W razie konieczności spinamy je wykałaczką.
Smażymy. Zredukowany sos przelewamy do odpowiedniego naczynia, roladki
podajemy posypane sezamem i udekorowane świeżą kolendrą. Gotowe!
Bardzo oryginalne :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie dla wielbicieli niecodziennych połączeń ;)
Usuń