Odkąd pamiętam, poszukiwałam przepisu na idealne ciasto drożdżowe. W końcu się udało! Wcześniejsze ciasta wychodziły za mokre, za suche, nie wyrośnięte, zbyt tłuste albo po prostu niesmaczne. Poniższy przepis wypróbowałam zarówno z margaryną jak i z masłem. Obie wersje są godne polecenia. Minusem jest długi czas oczekiwania, ale zapewniam, że warto uzbroić się w cierpliwość!
Składniki na ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 3 jajka
- 42g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru (użyłam waniliowego)
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Dodatkowo:
- owoce (użyłam mrożonych wiśni)
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
- bułka tarta
Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami, solą i resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając pod koniec roztopiony i wystudzony tłuszcz. Naczynie z ciastem przykrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce na 8 godzin. Przygotowujemy owoce. W przypadku mrożonych rozmrażamy je i odsączamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Z masła, mąki, cukru i kardamonu wyrabiamy kruszonkę. Po kwadransie posypujemy nią ciasto i pieczemy w 180 stopniach 50 minut. Ciasto najlepsze jest po wystudzeniu, smakuje dobrze (jak nie lepiej) nawet na drugi dzień. W zależności od użytych owoców zmieniam użyte przyprawy, np. do kruszonki zamiast kardamonu dodaję zmielone goździki, gdy piekę ciasto z gruszkami.
Najlepsze i najzdrowsze są ciasta drożdżowe:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy najzdrowsze, ale co do pierwszego w pełni się zgadzam :)
Usuń