niedziela, 3 lipca 2016

Orkiszowe drożdżówki z truskawkami i żurawiną

Tym razem na blogu prezentuję nieco inną niż zwykle wersję drożdżówek- na bazie mąki orkiszowej. Dodatki to świeże truskawki i suszona żurawina. Udało mi się kupić bardzo słodkie owoce, dlatego do ciasta nie dodawałam żadnego cukru. Bułeczki posmakują osobom lubiącym pieczywo orkiszowe.


Składniki na 4 bułeczki:

  • 100ml mleka, użyłam kokosowego
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50g oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 8 odszypułkowanych truskawek pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżki żurawiny

Ciepłe mleko łączymy z drożdżami i cukrem. Gdy tylko trochę podrosną, dodajemy je do mąki. Wbijamy jajko, wlewamy olej, wsypujemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na cztery części, każdą rozciągamy na kształt prostokąta. Na każdy dajemy truskawki i żurawinę. Zwijamy, lepimy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podrośnięcia. Przed pieczeniem warto posmarować drożdżówki śmietanką. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...