Biała rzodkiew jest bogata w mnóstwo wartościowych składników odżywczych, między innymi witaminy: C, PP, oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden, kwas foliowy. Zawiera także sporo błonnika, a 100g tego warzywa to tylko 12 kcal,więc nadaje się dla osób na diecie odchudzającej. Jest też wskazana w okresach jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym. Może być pomocna w walce ze stanami grypowymi, zapaleniem gardła. Ma dodatkowo właściwości moczopędne, wspomaga tworzenie i wydzielanie żółci. Szpinak z kolei jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Jednak ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie powinny go jeść osoby z kamicą nerkową. Ma działanie antyoksydacyjne, przez co chroni przed nowotworzeniem i miażdżycą. Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko wcinać codziennie surówki ;)
Składniki:
Sos:
- 1 biała rzodkiew
- 2 jabłka
- 1 średnia marchewka
- 2 duże garście szpinaku
- 1 mała czerwona cebula
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Rzodkiew, jabłka, marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych
oczkach, liście szpinaku dzielimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w
drobną kostkę. Składniki sosu dokładnie mieszamy, łączymy z warzywami i
gotowe.
No nareszcie mam przepis na sałatkę z białej rzodkiewki bo nigdy nie wiedziałam jak ją wykorzystać.Kładłam ją jedynie na kanapki.
OdpowiedzUsuńWitaj . Kiedyś tu byłam i zgarnęłam przepis na ciasteczka trzyskładnikowe. Właśnie je zrobiłam i pochwaliłam się na blogu. Zapraszam do przeczytania posta . Pozdrawiam i miłego weekendu.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zarówno białą, jak i czarną rzodkiew, i chętnie wykorzystam Twój przepis. Sałatka wygląda bardzo apetycznie. A świeże liście szpinaku pięknie ją zdobią! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń