Zapraszam na pierwsze wrześniowe śniadanie. Jesień tuż tuż, niedługo zacznie się sezon na herbatę z miodem, cytryną i imbirem, pierniczki, przyprawy korzenne. Tymczasem na pierwszy posiłek w ciągu dnia proponuję placuszki na kefirze z mąki orkiszowej doprawione kardamonem, podane z pomarańczą i miodem. Po takim śniadaniu nawet najpaskudniejsza poranna mgła ma swój urok i wszystko jest weselsze.
Składniki na dwie porcje:
- 110g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- mały kefir
- 2 jajka
- szczypta soli
- pół łyżeczki kardamonu
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- odrobina oleju
- cząstki pomarańczy
- miód
Jajka łączymy w misce z kefirem. Wsypujemy sól, mąkę i kardamon. Na końcu dodajemy sodę oczyszczoną. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości oleju na małym ogniu ok.3 minuty z każdej strony. Podajemy z miodem i cząstkami pomarańczy.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz