czwartek, 1 września 2016

Kefirowe placuszki orkiszowe z miodem i pomarańczą

Zapraszam na pierwsze wrześniowe śniadanie. Jesień tuż tuż, niedługo zacznie się sezon na herbatę z miodem, cytryną i imbirem, pierniczki, przyprawy korzenne. Tymczasem na pierwszy posiłek w ciągu dnia proponuję placuszki na kefirze z mąki orkiszowej doprawione kardamonem, podane z pomarańczą i miodem. Po takim śniadaniu nawet najpaskudniejsza poranna mgła ma swój urok i wszystko jest weselsze.


Składniki na dwie porcje:

  • 110g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • mały kefir
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki kardamonu
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • odrobina oleju
  • cząstki pomarańczy
  • miód

Jajka łączymy w misce z kefirem. Wsypujemy sól, mąkę i kardamon. Na końcu dodajemy sodę oczyszczoną. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości oleju na małym ogniu ok.3 minuty z każdej strony. Podajemy z miodem i cząstkami pomarańczy.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...