A gdyby tak zimową porą zjeść pachnące warzywami leczo? Wystarczy otworzyć słoik, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. Zwykle leczo robi się u mnie w domu "na oko", ale na potrzeby bloga wszystko zważyłam po obraniu i odmierzałam czas po dodaniu każdego składnika. Całość doprawiłam świeżymi ziołami z wyjątkiem bazylii, która już przekwitła i zmuszona byłam dodać suszoną.
Składniki:
- 0,4kg cebuli
- 1,1kg kolorowej papryki
- 1,8kg cukinii
- 1kg pomidorów- użyłam odmiany lima
- olej
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- bazylia
- tymianek
- oregano
- 2 ząbki czosnku
- mięta
Cebulę rumienimy przez 10 minut na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i dusimy 15 minut. Następnie wrzucamy cukinię a po kolejnych 10 minutach pomidory i przyprawy. Całość dusimy jeszcze 5 minut i przekładamy do słoików. Dla pewności można leczo zapasteryzować.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz