sobota, 25 kwietnia 2015

Bułeczki do odrywania z cynamonem

     Moim największym hobby jest spanie, ale mimo tego lubię czasem wstać przed resztą domowników i upiec jakieś pieczywo na śniadanie. Dzisiaj wybór padł na puszyste i niesamowicie miękkie bułeczki do odrywania- taki "rodzinny" wypiek. Przepisów na tę słodkość jest mnóstwo, ja stworzyłam własny- poza cukrem i cynamonem widniejącymi w większości przepisów, dodałam skórkę z cytrusów do ciasta a do posypania dodatkowo użyłam wanilii i kardamonu. Ciasto dobrze się wyrabia, nie klei się do rąk. W przepisie nie podaję czasu wyrastania- jak już kiedyś pisałam, jestem niecierpliwa i wszystkie składniki oraz wyrastające ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do ok. 35 stopni, dzięki czemu czas oczekiwania zostaje skrócony do minimum. Bułeczki cudownie smakują w towarzystwie szklanki mleka bądź kakao zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek.


Kulki z ciasta układałam w tortownicy ⌀28cm:

Ciasto:
  • 600g mąki
  • 200ml mleka
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20g drożdży
  • skórka otarta z pomarańczy i cytryny

Do posmarowania:
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki śmietanki

Posypka:
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Dodatkowo:
  • tłuszcz do wysmarowania formy (lub papier do pieczenia)

Z cukru, odrobiny mąki, letniego mleka i drożdży robimy zaczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy do reszty składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie z ciasta lepimy 12 małych bułeczek i układamy je w niewielkich odstępach w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu bułki smarujemy gorącym masłem połączonym ze śmietanką i posypujemy wymieszanym cukrem, kardamonem i cynamonem.

6 komentarzy :

  1. Bardzo apetycznie wyglądają te "odrywane" bułeczki:) Może kiedyś skuszę się i upiekę.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, bo są naprawdę pyszne. Dziękuję za odwiedziny.

      Usuń
  2. Jeżeli smakują tak samo dobrze, jak wyglądają, to żałuje że nie mieszkasz ze mną :P

    OdpowiedzUsuń
  3. genialna sprawa z tym odrywaniem bułeczek

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...