niedziela, 24 maja 2015

Dżem rabarbarowy z cynamonem i kardamonem

     Sezon na rabarbar rozpoczął się na dobre. Nie posiada on wprawdzie zbyt wielu wartości odżywczych- zbyt późno zbierany i często spożywany może wręcz szkodzić naszym nerkom. W młodych roślinach znajdują się niewielkie ilości witamin C, E oraz witamin z grupy B. Z czasem zwiększa się jednak stężenie kwasów jabłkowego, octowego, szczawiowego. Dlatego też rabarbar zbieramy najpóźniej na początku lipca, mimo dalszego wzrostu rośliny. Korzystając z tego, że mam to warzywo w ogródku, przygotowałam dżem z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Kolor może ma niezbyt zachęcający, ale to zasługa odmiany rabarbaru. Gotowi?



Składniki na 2 słoiki 250ml:

  • 500g obranego rabarbaru
  • 200g cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu

Rabarbar kroimy na około czterocentymetrowe kawałki. Umieszczamy w garnku lub na patelni, podlewamy odrobiną wody i czekamy aż się rozgotuje. W razie potrzeby dolewamy wodę. Pod koniec dodajemy cukier i przyprawy, po uzyskaniu pożądanej konsystencji przekładamy gorący dżem do wyparzonych słoików.



2 komentarze :

  1. Uwielbiam rabarbar. Za chwilę też będę dżemować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon rabarbarowy jest krótki, więc trzeba korzystać ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...