Sezon na rabarbar rozpoczął się na dobre. Nie posiada on wprawdzie zbyt wielu wartości odżywczych- zbyt późno zbierany i często spożywany może wręcz szkodzić naszym nerkom. W młodych roślinach znajdują się niewielkie ilości witamin C, E oraz witamin z grupy B. Z czasem zwiększa się jednak stężenie kwasów jabłkowego, octowego, szczawiowego. Dlatego też rabarbar zbieramy najpóźniej na początku lipca, mimo dalszego wzrostu rośliny. Korzystając z tego, że mam to warzywo w ogródku, przygotowałam dżem z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Kolor może ma niezbyt zachęcający, ale to zasługa odmiany rabarbaru. Gotowi?
Składniki na 2 słoiki 250ml:
- 500g obranego rabarbaru
- 200g cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta kardamonu
Rabarbar kroimy na około czterocentymetrowe kawałki. Umieszczamy w garnku lub na patelni, podlewamy odrobiną wody i czekamy aż się rozgotuje. W razie potrzeby dolewamy wodę. Pod koniec dodajemy cukier i przyprawy, po uzyskaniu pożądanej konsystencji przekładamy gorący dżem do wyparzonych słoików.
Uwielbiam rabarbar. Za chwilę też będę dżemować ;)
OdpowiedzUsuńSezon rabarbarowy jest krótki, więc trzeba korzystać ;)
Usuń